Asylbarn i leiren på Papua New Guinea. Bildet er tatt i 2014. Foto: AAP / Eoin Blackwell / Reuters / NTB scanpix

Kritiserer oljefondets interesser i omstridte flyktningleirer

Det norske oljefondet eier en betydelig del av selskapet som tjener store penger på å drifte Australias omstridte flyktningleirer i Nauru og Papua Ny-Guinea. Amnesty mener investeringen strider med fondets etiske retningslinjer.

Australia har internert flere tusen asylsøkere på øde øyer i Stillehavet, en praksis som er blitt kraftig kritisert, skriver VG. I en rapport som Amnesty International og Human Rights Watch har publisert, dokumenteres forferdelige forhold blant beboerne i leirene. Det norske oljefondet eier 1,7 prosent i spanske Ferrovial som driver leirene. Med aksjer for 2,5 milliarder er oljefondet en av de største eierne i selskapet.

– Vi mener at det som foregår i leirene, er svært grove menneskerettighetsbrudd. Så investeringen i Ferrovial er i strid med oljefondets egne etiske retningslinjer, sier politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty Norge til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oljefondet solgte seg i fjor ut av det australske selskapet Broadspectrum som drev leirene. Da Ferrovial i vår kjøpte dette selskapet, sto imidlertid oljefondet igjen som eier, og dermed etisk ansvarlig, for driften av leirene.

– Vi forventer at selskaper respekterer menneskerettighetene og tar hensyn til menneskerettigheter i sin virksomhet, skriver Oljefondets kommunikasjonssjef Thomas Sevang i en epost til VG. (©NTB)

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Norge sender ut flere asylsøkere enn snittet i Europa
Les også
Frp vil nekte enslige asylbarn å hente foreldrene
Les også
84 barn internert på Trandum i år
Les også
Lar flyktningbarna få komme til orde
Les også
UDI legger ned 7.000 mottaksplasser