Kristne palestinere under sterkere press

? Den kristne minoriteten i de palestinske selvstyreområdene er under sterkt press. Det internasjonale samfunnet har oversett deres situasjon, mener den jødiske menneskerettighetsforskeren og forfatteren Justus Reid Weiner.

Rapporter spriker om hvor omfattende forfølgelse og annen diskriminering de kristne utsettes for på Vestbredden og Gaza. Men overgrepene mot dem har pågått nærmest upåaktet i det internasjonale samfunnet, nærmest uavbrutt siden Osloprosessen startet. Verken relevante frivillige organisasjoner eller andre forkjempere for menneskerettighetene har vist særlig interesse for deres situasjon. Derfor har også internasjonale medier oversett den kristne minoriteten, som faktisk har 2000 år lang historie i dette landet, mener menneskerettighetsforskeren og forfatteren Justus Reid Weiner. Han er selv jøde, men er sterkt opptatt av hvordan kristne minoriteter behandles i Midtøsten.

? De palestinske kristne er blitt overlatt til seg selv av de mennesker som har i oppgave å beskytte dem. Lederne deres prøver å oppnå anseelse hos de palestinske myndighetene ved å nekte å anerkjenne hvor stor trusselen er, sier Weiner.

Bok på norsk
Justus Reid Weiner er utdannet advokat og arbeider i dag som forsker ved Jerusalem Center for Public Affairs. Han har fulgt de palestinske selvstyremyndighetenes behandling av religiøse minoriteter over lang tid. Og han er forferdet over at internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner overser overgrepene mot dem. I den anledning har han skrevet boken Menneskerettighetsbrudd mot palestinske kristne. Boken utgis på norsk av Montanus Forlag.

To prosent
Kristne i palestinske områder utgjør i dag anslagsvis to prosent av den arabiske befolkningen, mot 15 prosent i 1950. På Vestbredden og Gaza er andelen kristne sunket til om lag 50.000. Det skyldes både lave fødselstall og at mange emigrerer til land som USA, Australia og Chile. Tre fjerdedeler av Betlehems tidligere kristne befolkning bor nå i utlandet, viser en rapport fra World Christian Database. Justus Reid Weiner frykter at deres 2000 år lange historie i Bibelens land kan nærme seg slutten.

Magne Vågnes
magazinet@magazinet.no