Kristne leger vil ha abort-kompromiss

Norges Kristelige Legeforening innrømmer at en restriktiv abortlov er uoppnåelig i dagens Norge. De foreslår heller en kompromiss-lov.

- Dette er ingen kapitulasjon. Det er svært mye som kan oppnås også ved en nøye konstruert kompromiss-lov, skriver etikkutvalget i Norges Kristelige Legeforening (NKFLLF) i en utredning om abortlovgivningen i Norge.

Den nye abortdebatten pågår for fullt etter at Høyres programkomité foreslo å fjerne alvorlig sykdom hos fosteret som selvstendig abortkriterium.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abortmotstanderne blir ofte kritisert for å ikke komme med gode alternativer for dagens lov.

- Restriktiv lov umulig

Det tar nå NFKLF konsekvensene av. Etikkutvalget har utredet alternativer til dagens abortlovgivning.

- Vi bør peke på idealet, men samtidig konsentrere kreftene om et oppnåelig kompromiss med den norske virkeligheten, skriver utvalget.

Dette til tross for at Norges kristelige legeforening er i mot abort.

- Abort er etisk problematisk, sier styreleder Olav Magnus Fredheim.

Etikkutvalget mener at en svært restriktiv abortlov ikke er mulig å gjennomføre i dagens Norge. Det er en lov som forbyr abort i alle situasjoner med svært få unntak, og som innebærer streng straff for overtredelser.

- Moralsk problem

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utvalget peker på at en svært restriktiv abortlov er i utakt med de moralske oppfatningene til flertallet av det norske folk.

- En slik lov vil ha negative konsekvenser i form av flere utrygge aborter og redusert respekt for loven, og det er slett ikke sikkert at den ville føre til vesentlig færre aborter, skriver de videre.

Etikkutvalget mener at en ny abortlov heller må inngå i en «omfattende pakke juridiske og andre tiltak, som i sum styrker fosterets faktiske vern.»

- Idealet er, etter vår mening, ikke først og fremst en restriktiv lov, men et samfunn, et moralsk klima, der abort anerkjennes for det store moralske problemet det er, og der abort ikke anses som et aktuelt handlingsalternativ av de aller fleste. Så idealet er ikke å gjøre abort ulovlig, men å gjøre det utenkelig, skriver utvalget.

Forslag til lov

På bakgrunn av utredningen har generalforsamlingen i NKLF vedtatt fire punkter de mener bør være grunnleggende prinsipper for en forbedret abortlov:

* Fosterets verdi tydeliggjøres i lovteksten.

* Indikasjonene for lovlig abort strammes noe inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Kvinnens rett til å fullføre svangerskapet må lovfestes.

* Obligatorisk veiledningssamtale innføres for den abortsøkende.

Hensikten med vedtaket er å klargjøre hva foreningen mener om abortloven.

Fylle ut egenerklæring

Legeforeningen ønsker at kvinner som søker abort skal måtte fylle ut en egenerklæring om at de opplever det som en urimelig belastning å fullføre svangerskapet.

- Det blir opp til kvinnen selv å vurdere om det er en uakseptabel belastning, og ikke en nemnd eller lege. Innstrammingen vil først og fremst være etisk og juridisk, og ikke redusere tilgangen til abort. Vi foreslår dette for å stimulere til ettertanke hos kvinner som ønsker å ta abort, sier Fredheim.

Etisk problematisk

Obligatorisk veiledning for kvinner som søker abort, skal også få kvinner til å tenke seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hensikten er ikke en overtalelsessamtale, men informasjonssamtale, der de får grundig informasjon om hva de ulike valgene innebærer. Først og fremst er det viktig at de blir informert om hvilke rettigheter de har dersom de velger å fullføre svangerskapet, sier Fredheim.

NKLF mener det er en svakhet ved dagens abortlov at den ikke fastslår fosterets verdi.

- Dermed problematiseres det ikke over abort som et etisk dilemma. Det mener vi sender ut svært gale signaler om at abort er etisk uproblematisk. Men det er det, sier Fredheim. DAGEN

Norges kristelige legeforening

Grunnlagt i 1935. Rundt 800 medlemmer. Til sammenligning hadde Den norske legeforening over 28.000 medlemmer i 2011.

Satser på medisinsk etikk, helsemisjon, studentarbeid og fellesskap mellom kristne leger.

I 2011 ble det utført 15.343 aborter, ifølge Folkehelseinstituttet.