KrFs viktigste sak: - Sikre rettsvern for det ufødte liv

I årevis har Kristelig Folkeparti diskutert alternativer til dagens abortordning uten å bli enige om et konkret forslag. Fungerende partileder avkrefter nå partifellers utspill om at kvinnen skal bestemme.

Olaug Bolle­stad, KrFs helse­tals­kvin­ne, ba i Vårt Land lør­dag par­ti­et om å få en ny prag­ma­tisk linje i abort­sa­ken og an­er­kjen­ne at kvin­nen bør ha det siste ordet.

En rekke fyl­kes­le­de­re støt­ter en prag­ma­tisk abort­lin­je og vil tone ned strids­spørs­må­let om at kvin­nen skal ha siste ord, iføl­ge avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dag­run Erik­sen, fun­ge­ren­de parti­le­der i Kris­te­lig Folke­par­ti, av­vi­ser over­for Dagen at par­ti­et vil godta selv­be­stemt abort eller dempe kam­pen mot abort­lo­ven av stra­te­gis­ke år­sa­ker.

- Jeg opp­le­ver et parti som er utål­mo­dig til hvor­dan vi fak­tisk kan få ned abort­tal­le­ne. Det hand­ler om å komme med til­tak og for­slag som gjør at det blir en vir­ke­lig­het, sier Erik­sen.

Utål­mo­di­ge parti­fel­ler

Hun slår fast at KrF står støtt på sin vik­tigs­te po­li­tis­ke sak: sikre retts­vern for det ufød­te liv. Erik­sen peker på at KrF sta­dig har in­ter­ne de­bat­ter om hvil­ket al­ter­na­tiv til da­gens abort­ord­ning par­ti­et skal stå for.

- Dette er de­bat­ter jeg har stått i gans­ke jevn­lig siden jeg kom inn i par­ti­et i 1997.

- Men Olaug Bolle­stad snak­ker om at kvin­ne­ne bør be­stem­me selv om de vil ta abort?

- Jeg opp­le­ver at hen­nes ho­ved­bud­skap nå er at hun er utål­mo­dig på å få ned abort­tal­le­ne. KrFs stand­punkt har vært og er at vi er mot selv­be­stemt abort. Så har det vært en an­er­kjen­nel­se i par­ti­et at vår løs­ning ikke bare er å gå til­ba­ke til det gamle nemnd­sys­te­met. Vi må finne andre måter å løse vårt stand­punkt på. Vi har kan­skje et ge­ne­ra­sjons­skif­te i hvor­dan vi skal finne løs­nin­ge­ne med prin­sip­pet vårt i bunn, sier Erik­sen.

Ikke prak­tisk løs­ning

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den fun­ge­ren­de parti­le­de­ren peker på pro­gram­for­mu­le­rin­gen om at « en ny lov skal legge fos­te­rets rett til liv til grunn, og at av­gjø­rel­ser knyt­tet til liv og helse tas i dia­log mel­lom pa­si­ent og lege.»

- Det gir klare fø­rin­ger på at det er medi­sins­ke år­sa­ker som skal ligge til grunn for å få abort. Det går inn i etis­ke di­lem­ma knyt­tet til liv og død, i til­legg til in­cest og vold­tekt. Vi har ikke for­mu­lert hvor­dan en lov­tekst skal se ut, eller hvor­dan alle prak­tis­ke løs­nin­ger er, men folk skal ikke være i tvil om at KrF ikke har skif­tet stand­punkt i denne saken, sier Erik­sen.

- Så legen skal be­stem­me etter en sam­ta­le mel­lom pa­si­ent og lege?

- Vi er mot selv­be­stemt abort.

- KrF vil altså aldri godta at kvin­nen skal be­stem­me om hun skal ta abort, uan­sett si­tua­sjon?

- Når det er av­gjø­rel­ser knyt­tet til liv og helse skal den tas i dia­log mel­lom pa­si­ent og lege. Det vil være medi­sins­ke kri­te­ri­er og KrF er mot selv­be­stemt abort.

Rea­li­tets­ori­en­te­ring

- Stor­tings­re­pre­sen­tant An­ders Ty­vand sier til Dagen at han mener at kvin­nen bør ta av­gjø­rel­sen etter en slik sam­ta­le.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva jeg som fun­ge­ren­de leder kan svare for er hva KrF står for. Vi har vært og er mot selv­be­stemt abort. Det jeg opp­le­ver at Bolle­stad, Ty­vand og også fyl­kes­le­de­re snak­ker om, er at det er en utål­mo­dig­het rundt hvor­dan vi kan senke abort­tal­le­ne. Men det er in­gen­ting i KrFs po­li­tis­ke dis­ku­sjon som gjør at vårt prin­sipp om retts­vern for det ufød­te liv ikke skal være vårt kom­pass og gjel­den­de po­li­tikk, sier Erik­sen.

- Må ikke KrF ha en rea­li­tets­ori­en­te­ring mot at det er umu­lig å få gjen­nom­slag for kam­pen mot abort­lo­ven?

- Det betyr ikke at prin­sip­pet om li­vets ukren­ke­lig­het ikke len­ger skal være vik­tigst for oss. Par­ti­et gjør ikke som tid­li­ge­re, at vi hei­ser flag­get til topps og går ned med prin­sip­pet - uten å for­hol­de oss til vir­ke­lig­he­ten. Vi leter etter for­slag som vil sikre et økt retts­vern for det ufød­te liv, sier KrF-le­de­ren.

DAGEN

KrFs løsning for å få ned aborttallene

Målet er at samfunnet legger til rette for at det å bære fram barn er det mest naturlige valget.

Grunnlovsfeste retten til liv.

Erstatte dagens lov om svangerskapsavbrudd med en lov som sikrer rettsvern for det ufødte liv.

Endre engangsstønaden ved fødsel til en ordning med et minimum av foreldrepenger tilsvarende 2 G i folketrygden (164.244 kroner).

Gratis prevensjon for alle under 25 år.

Sikre studenter med barn og studenter som venter barn fleksible ordninger.

Les også
Abortdebatten i KrF
Les også
- Målet er færre aborter
Les også
Frykter abortdebatt gir reservasjonstapKrFs program om abortloven