KrFs Hans Olav Syversen kjøpte ny lommebok mens han venter på at budsjettforhandlingene skal gå videre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF styrket i motstanden mot å kutte i barnetillegget

Budsjettforhandlingene på Stortinget har styrket KrFs motstand mot å kutte i barnetillegget til uføre.

Løsningen kan bli å løfte hele forslaget ut av budsjettforhandlingene.

Ifølge KrFs forhandlingsleder Hans Olav Syversen er et i utgangspunktet svakt utredet forslag blitt ytterligere svekket for hver gang regjeringspartiene har forsvart det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Desto mer vi får på bordet, jo mindre aktuelt er det å gå inn i det. Forslaget er dårlig utredet i proposisjonen. Og når vi stiller oppfølgingsspørsmål, så viser det seg at svarene de kommer med svekker forslaget ytterligere, sier Syversen til NTB.

Mulig utsettelse

Han understreker at KrF hele tiden har avvist regjeringens forslag om å kutte i barnetillegget til uføre.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ønsker i utgangspunktet å bytte ut dagens ordning med et behovsprøvd tillegg på maks 35.000 kroner med et flatt tillegg for alle på 7.020 kroner året.

Flere alternative modeller skal ifølgeAftenposten ha blitt presentert fra regjeringspartienes side under forhandlingene.

– Jeg kan ikke kommentere ulike løsninger. Men det er naturlig for oss å finne ut hvordan dette slår ut med den generelle uførereformen. Det er naturlig å koble de to sammen, sier Syversen på spørsmål om hele forslaget rett og slett kan bli utsatt.

Krevende

Budsjettforhandlingene på Stortinget sto i stampe mandag. Hele dagen gikk uten at Høyre og Fremskrittspartiet klarte å komme fram til noe nytt omforent forslag de kunne legge fram for samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Det blir neppe noe forhandlingsmøte mandag. Vi trenger tid til å forberede og forankre, sa Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til NTB.

Utfordringen var å finne ut hvilke Frp-fotavtrykk i det blåblå budsjettet som kan forhandles bort i det neste møtet med Venstre og KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi bruker den tiden vi trenger, sa han ved oppstarten av gruppemøtet i Frps stortingsgruppe klokka 18 mandag kveld.

– Det er krevende forhandlinger, og ting tar tid, skrev Høyres kommunikasjonssjef Sunniva Ihle Steinstad i en SMS til NTB.

Overtid

Den opprinnelige planen var at budsjettforhandlingene skulle avsluttes mandag. Allerede tidlig i forrige uke var det klart at den planen trolig ville sprekke, så sånn sett er utsettelsene ved oppstarten til andre forhandlingsuke i tråd med prognosene.

Neste trinn er at forhandlingene løftes opp ett hakk, til de parlamentariske lederne. Ifølge Dagens Næringsliv kommer det til å skje i løpet av det neste døgnet.

Avisen mener også å vite at regjeringspartiene ikke vil legge fram noe nytt forhandlingstilbud før Venstre og KrF leverer en klarere kravliste.

Langt fra mål

KrF-leder Knut Arild Hareide var utålmodig da han skulle møte stortingsgruppa tidlig mandag ettermiddag.

– I dag skulle vi i realiteten vært ferdige, derfor hadde vi planlagt gruppemøte. Men vi registrerer at vi på langt nær er i mål, sa Hareide.

Syversen formulerte sin utålmodighet slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For meg er ikke antall møter det viktige, men at de møtene vi har gir fremdrift.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik ruslet til sentralstyremøte i sitt parti på ettermiddagen, uten å ville mene noe om hvorfor regjeringspartiene trenger mer tid på å komme med et nytt tilbud.

– Slik er det i forhandlinger. Det er en egen dynamikk der ting skal avklares og forankres, sa han.

(©NTB)