KrF-ros til Høie for mulig reservasjonsretrett

Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen er glad helseminister vurderer å droppe forslaget om å la kommunene bestemme om leger skal få reservere seg mot å henvise til abort.

For­sla­get om å over­late for­valt­nin­gen av re­ser­va­sjons­ret­ten til kom­mu­ne­ne selv er blitt sterkt kri­ti­sert av Kris­te­lig Folke­par­ti. Det er bare na­sjo­na­le be­stem­mel­ser som er i over­ens­stem­mel­se med av­ta­len, iføl­ge KrF.

Nå ut­ta­ler Dag­run Erik­sen at hun mener det er po­si­tivt at helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) har fått be­ten­ke­lig­he­ter rundt for­sla­get som er sendt på hø­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det viser seg nem­lig å være lite po­pu­lært. Stats­rå­den åpner for at det ikke skal være opp til kom­mu­ne­ne å av­gjø­re le­ge­nes re­ser­va­sjons­mu­lig­het, skri­ver Dag­bla­det.

- Sik­rer ret­tig­he­te­ne

- Med det han skis­se­rer nå, tror jeg han opp­når å sikre pa­si­ent­ret­tig­he­ter, sam­ti­dig som vi får en reell re­ser­va­sjons­mu­lig­het, der det er rom for det, sier Erik­sen til NRK.

Hun po­eng­te­rer at mu­lig­he­ten til å re­ser­ve­re seg uan­sett må vur­de­res i lys av fast­lege­ka­pa­si­te­ten i den en­kel­te kom­mu­ne.

Der­som saken ender med en na­sjo­nal re­ser­va­sjons­mu­lig­het for fast­le­ge­ne, er det en klar seier for KrF som har vært kri­tisk til for­sla­get om å la kom­mu­ne­ne be­stem­me selv.

- Ikke om, men hvor­dan

Et fler­tall av lan­dets ord­fø­re­re, også Høy­res egne, har sagt at de er mot­stan­de­re av re­gje­rin­gens for­slag.

- Jeg tok et lo­gisk ut­gangs­punkt i at kom­mu­ne­ne for­val­ter fast­lege­ord­nin­gen og bør be­stem­me dette selv. Men nå kan det virke som om det nær­mest er tverr­po­li­tisk enig­het i kom­mu­ne­ne om at man ikke øns­ker dette an­sva­ret. Men det rok­ker ikke ved prin­sip­pet eller ho­ved­ram­me­ne.

- Dette er ikke en hø­ring om vi skal ha en re­ser­va­sjons­mu­lig­het, men hvor­dan vi skal ut­for­me den. Re­ser­va­sjons­mu­lig­het vil bli inn­ført, og det er min jobb å gjen­nom­føre dette, sier Høie til avi­sen.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ordførere ønsker at Stortinget skal avgjøre om reservasjonsrett
Les også
Ap-topp refser sine egneReservasjonsdebattenReservasjonsdebatten