Ap-topp refser sine egne

- Reservasjonsmotstandere må akseptere at mange er sterkt i mot abort fordi det er å avbryte et spirende menneskeliv, sier Aps gruppeleder i Bergen bystyre, Harald Schjelderup. Han anklager eget parti for å opptre for arrogant i saken om reservasjonsrett.

- Ap er ikke vil­lig til å lytte og nøye vur­de­re og dis­ku­te­re med andre deres stand­punk­ter i verdi­spørs­mål. Vi fører en for lite re­flek­tert de­batt, sier Ha­rald Schjel­de­rup, gruppe­le­der for Ar­bei­der­par­ti­et i by­sty­ret i Ber­gen.

Han mener at par­ti­et har vært for ar­ro­gant i de­bat­ten om re­ser­va­sjons­mu­lig­het for fast­le­ger mot abort­hen­vis­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vil mane til å ha rom for in­tern dis­ku­sjon i par­ti­et, men også å endre måten vi fører de­bat­ten i møte med dem vi er ueni­ge med, sier han.

Mørke­menn

Ap-front­fi­gu­ren i Ber­gen rea­ge­rer sterkt på «de bas­tan­te ut­sag­ne­ne på begge sider» i de­bat­ten om re­ser­va­sjons­mu­lig­het for fast­le­ger mot abort­hen­vis­ning.

Søn­dag skrev Schjelderup føl­gen­de i et inn­legg i Ber­gens Ti­den­de:

«Aller ster­kest har jeg kan­skje rea­gert på de an­gre­pe­ne som har vært ret­tet mot le­ge­ne det gjel­der. De har vært frem­stilt som di­no­sau­rer, for­his­to­ris­ke og mørke­menn som vil hers­ke over liv og død.»

Tvil­te seg fram

Selv har Schjel­de­rup «tvilt seg fram» til at han er mot re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten.

- Loven må være lik for alle, og da bør kvin­ners ret­tig­he­ter gå foran le­gers mu­lig­het til å re­ser­ve­re seg, be­dy­rer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stand­punk­tet tok han etter mange sam­ta­ler med en pro­fi­lert re­ser­va­sjons­lege som han kjen­ner per­son­lig, men ikke vil navn­gi.

- Jeg har vel­dig re­spekt for le­gens etis­ke di­lem­ma og be­grun­nel­sen han har gitt for at han øns­ker seg re­ser­va­sjon, sier Ap-po­li­ti­ke­ren.

«Abort er drap»

Schjel­de­rup er blitt for­talt at for­enin­gen for re­ser­va­sjons­le­ge­ne i for­ri­ge stor­tings­pe­rio­de ikke fikk sen­tra­le Ap-po­li­ti­ke­re i tale.

- Det skuf­fet meg vel­dig, fordi det vit­ner om mang­len­de re­spekt for de som har et annet syn enn seg selv.

Han kjen­ner til at flere i par­ti­et ikke er for­nøyd med måten re­ser­va­sjons­de­bat­ten har blitt ført på.

- Det gjel­der også andre verdi­spørs­mål, for ek­sem­pel innen bio­tek­no­lo­gi. Den type saker skal vi bruke tid på, lytte til and­res ar­gu­men­ter og ikke haste oss fram til kon­klu­sjo­ner.

- Det mener du at Ap har gjort til nå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ja, men kri­tik­ken har gått til begge sider, også når det gjel­der re­ser­va­sjons­sa­ken. Noen ser over­ho­det ikke den be­last­nin­gen kvin­ner kan få når de øns­ker hen­vis­ning til abort, som jo er til­latt i Norge.

- Mange re­ser­va­sjons­til­hen­ge­re er også abort­mot­stan­de­re. Hva synes du om re­to­rik­ken deres? Er det ok å si rett ut at abort er drap?

- Vi som er for selv­be­stemt abort må tåle å høre det fak­tum det er at abort er å av­bry­te et spi­ren­de men­neske­liv. Men noe av re­to­rik­ken har vært å sam­men­lig­ne det med aktiv døds­hjelp, og noe re­to­rikk er hen­tet fra USA. Det rea­ge­rer jeg på.

Ærlig uenig

Stor­tings­re­pre­sen­tant Jette Chris­ten­sen (Ap) fra Horda­land er uenig i at par­ti­et har vært for bas­tan­te i re­ser­va­sjons­de­bat­ten.

- Nei, det synes jeg ikke. Dette er en sak der vi er reelt po­li­tisk ueni­ge med KrF. Vi dis­ku­te­rer saken åpent og ærlig på det grunn­la­get, og det er noe helt annet enn måten Høyre tak­ler saken på, sier hun til Dagen.

Hun sier at det er bedre å være åpen om et stand­punkt og ikke pakke det inn.

- Jeg føler ikke at det har vært an­grep på re­ser­va­sjons­le­ger. Men når man tar jobb som fast­le­ge, må man ut­fø­re job­ben som er å gi råd, vei­le­de og hen­vi­se. Gjør man ikke det, er det na­tur­lig for oss å på­pe­ke det som lig­ger i opp­dra­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gag­ner ikke

Chris­ten­sen er ikke be­geist­ret for ster­ke virke­mid­ler fra re­ser­va­sjons­til­hen­ge­re.

Hun trek­ker fram vara­ord­fø­rer Jør­gen Kris­ti­an­sen (KrF) i Kris­tian­sand, som pos­tet et bilde av et 12 uker gam­melt fos­ter på sin Face­bo­ok-side i hel­gen.

Re­to­rikk som at «abort er drap på fost­re» mener hun også blir feil.

- Slike ut­spill gag­ner ikke de­bat­ten om re­ser­va­sjons­rett, som drei­er seg om hvor vidt fast­le­ger skal re­ser­ve­re seg mot å gjøre job­ben sin, ikke abort, sier Chris­ten­sen.

DAGEN

Reservasjonsdebatten

Høyre, Frp og KrF er i samarbeidsavtalen enige om å innføre en reservasjonsmulighet for fastleger mot aborthenvisning.

Med høringsnotatet om reservasjonsmuligheten ble det bråk rundt hvor vidt kommunene selv skal bestemme om de vil la fastleger reservere seg eller ikke.

Arbeiderpartiet er mot reservasjonsmuligheten på grunn av hensynet til kvinners rett til selvbestemt abort.

Reservasjonsdebatten
Les også
Reservasjonsretten og politisk samarbeidKarl Johan Hallaråker
Les også
Troverdighet står på spill
Les også
Claire overlevde en abort