KrF og Venstre om Neda-avslag: - Dette er trist

Kris­te­lig Folke­par­ti og Venst­re mener det er svært be­kla­ge­lig at fa­mi­li­en til Neda (12) igjen har fått av­slag. Men ingen av par­ti­ene vil kri­ti­se­re Ut­len­dings­nem­da (UNE).

- Jeg er svært uenig i ved­ta­ket. Dette er sterkt be­kla­ge­lig, sier Venst­res leder Trine Skei Gran­de.

- Jeg skul­le vir­ke­lig ønske at denne saken så an­ner­le­des ut, sier KrFs inn­vand­rings­po­li­tis­ke tals­mann Geir Tos­ke­dal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under høs­tens re­gje­rings­for­hand­lin­ger fikk de to par­ti­ene kjem­pet igjen­nom et prin­sipp om at flere asyl­barn skal få opp­hold, og at prak­si­sen skal bli mer skjønns­ba­sert. Nå er pro­ses­sen med å få end­ret re­gel­ver­ket godt i gang, opp­ly­ser Skei Gran­de til NTB.

- Vi håper å ha det klart før jul, sier hun.

Ikke kri­ti­se­re

Ver­ken Skei Gran­de eller Tos­ke­dal vil imid­ler­tid kri­ti­se­re UNE for at de man­dag igjen fat­tet ved­tak om at Neda Ibra­hims fa­mi­lie ikke får asyl eller opp­hold på hu­ma­ni­tært grunn­lag i Norge. Fa­mi­li­en ble sendt til Jor­dan i juni etter å ha bodd ti år i Sand­nes i Ro­ga­land.

- UNE føl­ger det re­gel­ver­ket som fore­lig­ger. Nå er det opp til oss po­li­ti­ke­re å få end­ret for­skrif­te­ne. An­sva­ret lig­ger hos oss, sier Tos­ke­dal.

SV-le­der Audun Lys­bak­ken er der­imot svært skuf­fet over UNEs nye av­slag.

- Ti års opp­hold i Norge må da trum­fe inn­vand­rings­po­li­tis­ke hen­syn, skri­ver Lys­bak­ken i en Twit­ter-mel­ding man­dag.

- Ter­ror

Rødt-le­der Bjør­nar Mox­nes går enda len­ger og om­ta­ler av­sla­get som «psy­kisk ter­ror».

- Vi må få slutt på at barn blir kaste­bal­ler i asyl­sys­te­met, slik Neda har blitt. Enda en gang har en­kelt­per­soner i UNE opp­trådt som ene­vel­di­ge dom­me­re som ver­ken tar hen­syn til norsk retts­opp­fat­ning eller in­ter­na­sjo­na­le kon­ven­sjo­ner. Det er på tide å er­stat­te UNE med en asyl­dom­stol for å ta vare på asyl­bar­nas retts­sik­ker­het, skri­ver Mox­nes i en presse­mel­ding. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Nytt avslag for Neda (12)
Les også
Neda og familien vant over Utlendingsnemnda