KrF går tilbake i 145 av de 149 minste kommunene 

Sammen med Ap har KrF mistet flere av velgerne sine til Senterpartiet, mener valgforsker. Partiet går tilbake i 145 av 149 distriktskommuner.

Senterpartiet er valgets store vinner og distriktskommunenes største parti, ifølgeNationens gjennomgang av valgresultatet.

Samtidig gjorde KrF sitt dårligste valg siden mellomkrigstiden, og endte så vidt over sperregrensen. I distriktskommunene, landets aller minst sentrale kommuner, fikk partiet i snitt 3,4 prosent. I de 15 mest folkerike kommunene i Norge, endte de hakket over, på 3,5. Det er en tilbakegang på over 2 prosentpoeng i distriktskommunene, mot 1 prosentpoeng i byene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forskjellen på 1 og 2 prosent er ikke veldig dramatisk. Men at tilbakegangen er lite grann større i distriktskommunene, tror jeg henger sammen med at også KrF ble hengende etter Sp i diskusjonen om sentralisering. På samme måte som Ap ble det, sier valgforsker Anders Todal-Jenssen ved NTNU.

Han får støtte av KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Svaret er at når det er en så stor framgang for Sp, og vi vet at det hovedsakelig er i distriktene de gjør det godt, er det ikke unaturlig at vi taper en del. Vi gikk også tilbake 1,4 prosentpoeng totalt. Ikke så overraskende at vi da også går tilbake i distriktene, sier han.