Kristelig Folkeparti synes politiet kan få benytte Forsvarets helikoptre i fredstid. – Det er et paradoks at Forsvaret har et titalls helikoptre mens politiet har to utdaterte, sier partiets justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

KrF foreslår at politiet får bruke forsvarshelikoptre

Kristelig Folkeparti synes politiet kan få benytte Forsvarets helikoptre i fredstid.

– Det er et paradoks at Forsvaret har et titalls helikoptre mens politiet har to utdaterte. Politiet kunne like godt brukt helikoptre i fredstid, og militæret heller lånt dem til øving og selvsagt tatt dem ved behov, sier partiets justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til Dagsavisen.

Norsk politi har to politihelikoptre. Etter 22. juli 2011 har flere rapporter slått fast at helikopterberedskapen må forbedres. Politidirektoratet har bedt om tre nye helikoptre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener vi må være ydmyke og si at vi ikke har kommet så langt med å styrke beredskapen som vi burde. Men vi er bedre rustet nå enn i 2011, mener Ropstad.

Han viser blant annet til at det er åpnet for at politiet kan skyte fra helikopter.

– Min bekymring har vært om det skjer noe utenfor Oslo. Helikoptrene kan jo ikke brukes til transport av folk, og derfor har det vært viktig å sikre mulighet til bruk av militærhelikoptre, redningshelikoptre eller private helikoptre, påpeker han.

I intervju i VG mandag erkjenner statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen har nedprioritert politihelikoptre så langt. Jan Arild Ellingsen sitter i justiskomiteen for Fremskrittspartiet. Han tar til orde for at nye politihelikoptre må på plass.

– Så langt har regjeringen valgt å ikke prioritere dette. Stortinget har ikke lagt inn noen beordring om det heller – ennå, sier han.

Les også
Anundsen vil ha beredskapsplaner mot skoleskyting
Les også
Mer til politi, beredskap og fengsler
Les også
Bevæpner alle politipatruljer i Oslo etter Brussel-terror
Les også
Politiet øker beredskapen under Oslo Pride
Les også
Politiet trapper opp sikkerheten under politisk uke i Sverige
Les også
Politiet vil ikke kommentere kongelig Sverige-tur