Krever at Barth Eide undersøker fangelønn

- Ikke stol på palestinerne, det er oppfordringen fra opposisjonen på Stortinget til regjeringen om ordningen der terrordømte palestinske fanger får lønn fra palestinske myndigheter.

- Dette er en klar mel­ding fra en sam­let op­po­si­sjon som er lite til­freds med det stats­rå­den har gjort i denne saken, sier Hans Olav Syv­er­sen, fi­nans­po­li­tisk tals­mann og par­la­men­ta­risk leder i KrF.

Denne våren har uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide måt­tet svare på en rekke spørs­mål fra Stor­tin­get om løn­nen pa­le­stins­ke fan­ger i is­ra­els­ke fengs­ler mot­tar fra de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­ter (PA).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre, KrF, Venst­re og Frp ble denne uken enige i Stor­tin­gets fi­nans­ko­mité om føl­gen­de merk­nad i re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett:

«Disse med­lem­mer mener det er uak­sep­ta­belt om nors­ke mid­ler di­rek­te eller in­di­rek­te går til penge­støt­te til ter­ro­ris­ter. Disse med­lem­mer mener at re­gje­rin­gen ikke bør slå seg til ro med de svar som så langt er gitt fra de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­te­ne og for­ven­ter at Norge selv ak­tivt søker å finne ut hvor­dan dette til­skudds­sys­te­met fun­ge­rer».

Re­vi­dert na­sjo­nal­bud­sjett be­hand­les av Stor­tin­get på fre­dag.

- Alt for pas­siv

- Vi synes at Barth Eide har vært alt for pas­siv og bare hørt på de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­te­ne, som har kom­met med den ene ver­sjo­nen etter den andre. Norge må finne ut hvor­dan dette fak­tisk fun­ge­rer, all den tid vi er en så­pass be­ty­de­lig bi­drags­yter i om­rå­det, sier Syv­er­sen til Dagen.

Sær­lig stil­ler han spørs­mål ved stats­rå­dens for­sik­ring om at nors­ke kro­ner ikke har gått til å fi­nan­siere fange­løn­nen.

- Pro­ble­met er at vi gir en ge­ne­rell bud­sjett­støt­te. Det er på tide å un­der­sø­ke hva disse pen­ge­ne fak­tisk blir brukt til.

- Feil av stats­rå­den

Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide hev­der at han først i fe­bru­ar 2013 ble klar over ord­nin­gen med fange­lønn. Det er feil, iføl­ge or­ga­ni­sa­sjo­nen Med Is­rael for fred (MIFF).

- Uten­riks­de­par­te­men­tet har kjent til en pa­le­stinsk støtte­ord­ning for pa­le­stins­ke fan­ger i is­ra­els­ke fengs­ler siden 2011, hev­der MIFF i et brev Stor­tin­gets kon­troll- og kon­sti­tu­sjons­ko­mité mot­tok tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MIFF skri­ver at de på en gruppe­rei­se til Is­rael og de pa­le­stins­ke selv­styre­om­rå­de­ne hadde et møte man­dag 28. mars 2011 med Tor Wen­nesland, leder for det nors­ke re­pre­sen­ta­sjons­kon­to­ret til de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­te­ne, kon­to­ret i Al Ram.

Viss­te om fange­fond

Da skal Wen­nesland ha opp­lyst at det er to pa­le­stins­ke fond, et «fange­fond» som gir støt­te til alle fan­ge­nes fa­mi­li­er og et «mar­tyr­fond».

Vi­de­re skal ikke de pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­te­ne (PA) ha gitt én krone til dette, men fra «gamle PLO-fond, som blant annet kom­mer fra skatt­leg­ging av pa­le­stins­ke ar­bei­de­re i Gul­fen».

Det er usik­kert om det her er snakk om samme ord­ning med fange­lønn som har vært om­talt denne våren.

Hans Olav Syv­er­sen be­kref­ter over­for Dagen at han selv var med på denne rei­sen og dette møtet i 2011.

- Vi fikk inn­trykk av at dette var ord­nin­ger de var kjent med. Det er litt rart om det ikke skul­le være meldt opp­over i sys­te­met, sier Syv­er­sen.

Tirsdag var ko­mi­te­ens siste møte før val­get til høs­ten, og den får der­med ikke fulgt opp saken vi­de­re, opp­ly­ser komitéleder An­ders Anund­sen.

UD øns­ket ikke å kom­men­te­re saken tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Fangelønn-ordningen

I februar 2013 ble utenriksminister Espen Barth Eide klar over pengestøtten fra palestinske selvstyremyndigheter til innsatte i israelske fengsler.

Han bekrefter at størrelsen på støttebeløpet øker med lengden på straffen. For fanger med lengst soningstid ble støtten i 2010 tredoblet til rundt 19.200 kroner i måneden, noe som er flere ganger vanlig lønnsnivå for yrkesaktive.

Ifølge palestinske selvstyremyndigheter er det rundt 70 fangefamilier som mottar et slikt «toppbidrag».

Det finnes en egen støtteordning for personer som sitter fengslet etter dom i israelsk militærdomstol. Flere av dem er dømt for alvorlige terroranslag.

Kilde: Merknad i revidert nasjonalbudsjett

Les også
Straffer ikke palestinerne for terroriststøtte
Les også
Frp: Norge bør true palestinerne med pengestans
Les også
- PA har særordning for palestinere i israelske fengsler