PROBLEMATISK STØTTEORDNING: Utenriksminister Espen Barth Eide (t.v.) møtte den palestinske planleggingsministeren Mohammad Abu Ramadan under mottagelsen ved Norway House tirsdag, i forkant av møtet i giverlandsgruppen til Den palestinske selvstyremyndigheten tirsdag. (Foto: Stian Mathisen, EU-delegasjonen/NTB Scanpix)

- PA har særordning for palestinere i israelske fengsler

Palestinske fanger i israelske fengsler får mer støtte enn fanger i palestinske fengsler. - Sider ved støtteordningen er problematisk, mener utenriksminister Espen Barth Eide.

Den pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­ten har en egen støtte­ord­ning for pa­le­stins­ke fan­ger i is­ra­els­ke fengs­ler, viser ny in­for­ma­sjon uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide fikk i fe­bru­ar.

5. sep­tem­ber 2011 fikk Norge opp­lyst fra den pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­ten (PA) at støtte­ord­nin­gen er lik for pa­le­stins­ke fan­ger i både pa­le­stins­ke og is­ra­els­ke fengs­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye opp­lys­nin­ger

Nå viser det seg at det ikke stem­mer.

I et møte med PA i fe­bru­ar, fikk nors­ke myn­dig­he­ter helt nye opp­lys­nin­ger om saken.

- PA har med andre ord en sær­ord­ning for pa­le­stins­ke fan­ger i is­ra­els­ke fengs­ler, skri­ver uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide i et svar­brev til kon­troll- og kon­sti­tu­sjons­ko­mi­te­en på Stor­tin­get.

- Ord­nin­gen er PAs an­svar

Det kom­mer fram etter at Norge gjen­tat­te gan­ger har tatt opp støtte­ord­nin­gen med PA, etter trykk fra Stor­tin­get og pres­sen.

- Norge og andre gi­ve­re har ikke på noe tids­punkt stilt seg bak Den pa­le­stins­ke selv­styre­myn­dig­he­tens støtte­ord­ning til pa­le­stins­ke fan­ger. Ord­nin­gen er fullt og helt PAs an­svar, un­der­stre­ker uten­riks­mi­nis­te­ren.

Tirs­dag tok uten­riks­mi­nis­ter Barth Eide saken di­rek­te opp med Fayyad, da gi­ver­lands­grup­pen møt­tes i Brus­sel.

Sen­tra­le gi­ver­land til pa­le­sti­ner­ne er Stor­bri­tan­nia, Norge, Au­st­ra­lia, Tysk­land, Frank­ri­ke og EU.

Da over­le­ver­te Norge og Stor­bri­tan­nia også et fel­les brev til PA, med en rekke de­tal­jer­te spørs­mål om støtte­ord­nin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Pro­ble­ma­tisk støtte­ord­ning

Barth Eide av­ven­ter nå en nær­me­re rede­gjø­rel­se fra PA.

- UD har som jeg om­tal­te i mitt for­ri­ge brev gjort det klart over­for PA at vi fin­ner sider ved støtte­ord­nin­gen pro­ble­ma­tisk. Vi vil fort­set­te å følge opp saken, skri­ver han.

Ba om ve­ri­fi­se­ring

12. mars ba ko­mi­te­en uten­riks­mi­nis­te­ren om å ve­ri­fi­se­re opp­lys­nin­ge­ne de­par­te­men­tet tid­li­ge­re har gitt til Stor­tin­get.

Vi­de­re ba ko­mi­te­en om å få vite hvil­ke nye opp­lys­nin­ger Barth Eide nylig skal ha fått fra PA. I svar­bre­vet fra Barth Eide kom­mer det fram at Nor­ges re­pre­sen­ta­sjons­kon­tor har tatt kon­takt med PA om so­sial­støt­ten til pa­le­stins­ke fan­ger og deres fa­mi­li­er fem gan­ger siden 2011.

To gan­ger på grunn av spørs­mål fra Stor­tin­get, og tre gan­ger etter spørs­mål fra pres­sen.

I til­legg tok kon­to­ret saken opp med stats­mi­nis­ter Salam Fayyad 6. mars.

Dagen