Krekar frikjent for trusler

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sier at hans klient har hatt en svært tøff tid mens han har sittet i varetekt. – I perioder har han sittet isolert i mørkeste avkrok, sier advokaten.

Torsdag ble det klart at mulla Krekar er en fri mann, etter at Borgarting lagmannsrett avgjorde at han ikke er skyldig i å ha kommet med trusler i et NRK-intervju i fjor.

– Tiden i fengsel har vært veldig tøff for Krekar. De siste tre månedene har han hatt besøk av familien sin bare én gang. Han har fått snakke med kona på telefon, men da har de måttet kommunisere på norsk, noe som er svært unaturlig for dem. Han har også i perioder sittet isolert nederst i kjelleren på Ila fengsel i mørkeste avkrok, sier Meling til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når advokaten skulle besøke sin klient, måtte han gjennom 18 fengselsdører.

– Det har ikke vært noe lett opphold for ham, sier Meling til NTB.

Har jobbet politisk i fengslet

Hvor Krekar befinner seg, ønsker ikke advokaten å kommentere, men han sier til NTB at Krekar vil bruke tiden sin fremover på familie og arbeid, nå som han er en fri mann.

– Han har gjort betydelige vitenskapelige og religiøse arbeider mens han har sittet i fengsel. Han skriver 8-10 sider hver dag om bønn, trosspørsmål og Koranen. Noe politisk arbeid har han også gjort, med tanke på det politiske partiet han en gang ønsker å etablere i Kurdistan. Dette arbeidet var det viktig for ham å få hentet ut fra fengselet før han ble løslatt, forteller advokaten.

– Prøver å straffe Krekar

Krekar risikerer imidlertid utlevering til Italia, hvor han har en terrorsiktelse mot seg. Siktelsen gjelder terrorplanlegging og en mistanke om at Krekar er leder for organisasjonen Rawti Shax.

Saken skal opp for retten 9. juni, og det er satt av fem dager til saken. Advokat Brynjar Meling sier han ser fram til rettssaken.

– Men det er utrolig annerledes å være forsvarer for Krekar. Forskjellen er at i andre saker jeg jobber med tar man utgangspunkt i en straffbar handling og forsøker å finne en gjerningsmann. Når det gjelder mulla Krekar, er det på forhånd bestemt at han er en gjerningsmann, så prøver man å finne straffbare handlinger han kan straffes for, sier Meling.