Kraftige reaksjoner på Kohts KrF-show

Viste seg fram i bare strømpe­buk­sa, delte ut «puppe­klem­mer» og fortalte at hun som lesbisk snart skal gifte seg og få kirkens velsignelse.

Flere av de­le­ga­te­ne på lands­mø­tet til Kris­te­lig Folke­par­ti rea­ger­te kraf­tig på ko­mi­ke­ren Chris­ti­ne Kohts el­le­vil­le show under fest­mid­da­gen lør­dag kveld.

Se vi­deo­klipp fra Koht-un­der­hold­nin­gen på TV2

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I kjent stil trakk Chris­ti­ne Koht opp kjo­len og viste seg fram på sce­nen i bare strømpe­buk­sa, ad­var­te KrF-er­ne mot «kram­pe i anus», delte ut «puppe­klem­mer» i ri­ke­lig monn og for­tal­te dem at hun skul­le gifte seg med sin Per­nil­le og få kir­kens vel­sig­nel­se.

- Synes dere det er dår­lig gjort, spur­te hun, men fikk ikke noe be­kref­ten­de svar.

Opp­tre­de­nen ble for drøy for mange, og flere gjes­ter valg­te å for­la­te fest­sa­len, for­tel­ler flere som har tatt kon­takt med Dagen etter det som skjed­de lør­dag kveld.

Har du bil­der fra Kohts opp­tre­den på lands­mø­tet? Ta kon­takt med nett­re­dak­sjo­nen@dagen.no

Leder Knut Arild Ha­rei­de i Kris­te­lig Folke­par­ti av­dra­ma­ti­se­rer si­tua­sjo­nen.

- Jeg har vært på mange KrF-fes­ter, og det å dis­ku­te­re un­der­hold­nin­gen er også en tra­di­sjon for oss. Noen liker det ene og noen liker det andre. Det var også til­fel­le lør­dag kveld. Det var blan­de­de re­ak­sjo­ner, og det har jeg for­stå­el­se for, sa Ha­rei­de da han søn­dag møtte pres­sen til opp­sum­me­ring.

Han avslo imid­ler­tid å kom­men­te­re «et in­ternt ar­ran­ge­ment hos oss» yt­ter­li­ge­re.

Hylte av lat­ter

De over 200 gjes­te­ne hylte til tider av lat­ter og syn­tes å sette pris på ko­mi­ke­rens vå­ga­le stil. Mens mange syn­tes det var flott å bli ut­ford­ret, mente andre, både blant li­be­ra­le og kon­ser­va­ti­ve, at fes­ten var en ren skan­da­le.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De ster­kes­te re­ak­sjo­ne­ne kom imid­ler­tid på at Koht ba salen og en­kelt­gjes­ter rope «Herre­gud, som jeg els­ker deg». De­le­ga­te­ne mis­lik­te sterkt at ko­mi­ke­ren mis­bruk­te Her­rens navn.

KrF-ve­te­ran Hans Olav Tun­ges­vik har aldri opp­levd noe lig­nen­de.

- Det var svært over­ras­ken­de og en ny vri i KrF når det gjel­der fest­tale, kon­sta­te­rer han.

Var po­si­tivt ment

Kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Mona Høv­set i KrF be­kref­ter at det sær­lig er bru­ken av ordet «Herre­gud» som har fått folk til å rea­ge­re.

- Man opp­lev­de at ut­tryk­ket ble brukt på en gal måte. Men det var ment po­si­tivt fra Kohts side. Hun øns­ket å si «Gud vel­sig­ne dere», sier Høv­set.

- Viss­te dere hva dere fikk i fest­ta­len?

- Koht er kunst­ner og må ha fri­het. Vi opp­le­ver sam­ti­dig at hun er sitt pub­li­kum be­visst og har re­spekt for dem hun hen­ven­der seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Skul­le du ønske at noe var an­ner­le­des?

- Jeg skul­le gjer­ne fått kom­mu­ni­sert på for­hånd hvor­dan ordet «Herre­gud» blir opp­fat­tet i salen. Det var aldri hen­nes in­ten­sjon å støte noen.

Deler våre ver­di­er

In­for­ma­sjons­av­de­lin­gen i KrF fram­hol­der over­for NTB at par­ti­et hadde fun­net det na­tur­lig å in­vi­te­re Koht til å holde fest­ta­len fordi «hun deler mange av våre ver­di­er» og fordi hun er mor­som og un­der­hol­den­de. Koht la vit­ter­lig vekt i star­ten av talen sin på at hun er kris­ten og at hun følte seg vel­kom­men av KrF.

KrF-le­de­ren av­slut­tet på sin side lands­mø­tet i Kohts ånd, da han fikk alle par­ti­ets stor­tings­kan­di­da­ter opp på sce­nen.

- Som jeg els­ker dette laget, sa han - og vok­tet seg vel for å inn­le­de er­klæ­rin­gen med å nevne Her­rens navn.