Svært mange jordskjelvrammede i Nepal må fortsatt sove ute, på grunn av ødelagte hus og mange etterskjelv. Foto: REUTERS/Adnan Abidi

Kraftig regnvær hemmer redningsarbeidet i Nepal

Høljende regnvær hemmet torsdag redningsarbeidet mange steder i Nepal etter det massive jordskjelvet som har kostet minst 5.500 mennesker livet.

Myndighetene oppjusterte tallet på omkomne etter skjelvet og de mange etterskjelvene til 5.489, sier Govardan Karki ved det nasjonale katastrofesenteret.

Regnværet gjør det bare enda verre å ta seg fram til de mange fjerntliggende landsbyene i det fjellrike landet siden de dårlige veiene blir forvandlet til sølebaner. Mange steder er de fra før sperret av jordskred eller ødelagt av sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etterskjelvene fortsatte også natt til torsdag, selv om de etter hvert er blitt svakere og ikke kommer like hyppig.

Slovaker reddet

I Gorka-dalen i det sentrale høylandet ble onsdag en gruppe slovakiske trekkere reddet da pilotene i et helikopter fikk øye på ordet «Hjelp» som de hadde laget på bakken med ti meter høye bokstaver av stein.

– En guds lykke at dere kom, utbrøt Julia Strelcoua da det indiske militærhelikopteret landet i en åker og så fraktet gruppa på tolv slovaker til turistbyen Pokhara.

De er selv uskadd, men de forteller om mange landsbyer som er fullstendig jevnet med jorda. De skrøpelige husene hadde ingen mulighet til å stå imot rystelsene.

Skremmende

– Steiner og grus raste ned, det var den mest skremmende opplevelsen. Vi gikk rundt og fant landsbyer som var fullstendig ødelagt og døde mennesker som lå spredt rundt, fortalte Strelcoua.

Strelcoua og hennes gruppe er bare noen få av flere tusen utenlandske turister som ble fanget i jordskjelvet. Mange av dem har trengt hjelp til å komme i sikkerhet, blant dem klatrere som ble fanget av ras ved Mount Everest og trekkere på den populær Annapurna-ruta.

Politiet i Katmandu sendte ut en liste over 33 utlendinger som fortsatt er savnet, blant dem 15 israelere, fem canadiere, tre franske og tre fra Bangladesh.

Verst for de lokale

Men om helikopteret var redningen for slovakene, er det en annen historie for lokalbefolkningen. Da helikopteret landet i Dumla, måtte inderne skyve unna desperate lokale som ville ut av området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen av de lokale uttrykker forbitrelse over at de ikke får samme hjelp som utlendingene eller beboere i andre landsbyer. Noen sier at helikoptrene bare har fløyet forbi og ikke enset dem.

– Vi har viftet med skjorter og andre ting hver gang disse greiene passerer over oss. Det føles som at vi er glemt, sier den 56 år gamle Mene Bahadur.

Flere landsbybeboere som var skadd, fikk imidlertid bli med det indiske helikopteret, som også leverte forsyninger til landsbyen.

Ingen hjelp fra militære

I den nærliggende landsbyen Uiya var folk evig takknemlig til inderne for å ha kommet med hjelpeforsyninger, men tilsvarende bitre på sine egne militære som de ikke har sett snurten av.

– Vi har ikke mat, ikke vann, ikke engang lys. Hvor er våre folk? De burde komme og hjelpe oss. Jeg vil at myndighetene reparerer huset vårt og gir mat til barnet, men ingenting skjer, sier 28 år gamle Teliram Sunar.

I Katmandu har folk begynt å våge seg bort fra teltbyene som er oppstått i byens parker, for å finne mat, trass i frykten for etterskjelv.

Men også i hovedstaden er det stadig mer frustrasjon over den manglende responsen fra myndighetene. Det er kommet meldinger om slåssing om begrensede vannforsyninger, og det har vært sammenstøt med opprørspolitiet da folk som var lovet busstransport til sine landsbyer, ikke så noe til noen busser. (©NTB)

Les også
Norsk redningslag på plass i Katmandu
Les også
Ringer og ber om å få dra til Nepal
Les også
Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal
Les også
Tre dagers landesorg i Nepal
Les også
Evakuerer norske misjonærer fra NepalJordskjelvet