Kraftig økning i asylstrømmen til Norge

Antallet flyktninger som søkte asyl i Norge i fjor økte med 17 prosent, ifølge FN.

For mens øk­nin­gen for Nor­ges del i ut­gangs­punk­tet synes for­mi­da­bel, var den i Sve­ri­ge i fjor på 24 pro­sent og Nor­den som re­gion på 22 pro­sent. Det plas­se­rer Sve­ri­ge på fem­te­plass over in­du­stria­li­ser­te land som mot­tok asyl­søk­na­der i fjor.

Mens vårt nabo­land i øst tok imot 54.260 asyl­sø­ke­re - 9 pro­sent av alle søk­na­der i fjor, tok Norge imot 11.470, til­sva­ren­de 2 pro­sent av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sve­ri­ge mot­tar 70 pro­sent av alle asyl­søk­na­der til nor­dis­ke land.

44 in­du­stria­li­ser­te land er med i den år­li­ge kart­leg­gin­gen «Asylum Trends» til FNs høy­kom­mis­sær for flykt­nin­ger (UNHCR) - blant dem samt­li­ge 28 EU-land, USA, de nor­dis­ke lan­de­ne og en­kel­te euro­pe­is­ke og asia­tis­ke land.

To­tal­tal­le­ne har ste­get jevnt og trutt i alle de fire fore­gå­en­de årene, som i år. An­slags­vis 612.730 asyl­søk­na­der ble sendt de for­skjel­li­ge lan­de­nes myn­dig­he­ter. Det er 28 pro­sent flere enn i fjor, men tren­den er den samme: krig og kon­flik­ter tvin­ger store folke­mas­ser på flukt.

Sterk øk­ning fra Syria

Øk­nin­gen skyl­des nem­lig i stor grad den sta­dig es­ka­le­ren­de kri­gen i Syria, som har med­ført at lan­det for førs­te gang siden kri­gen brøt ut top­per lis­ten over lan­det flest asyl­sø­ke­re kom­mer fra. Tid­li­ge­re har både Af­gha­ni­stan og Irak lig­get øverst, men disse er nå hen­vist til hen­holds­vis tred­je og fjer­de plass på lis­ten.

Med an­slags­vis 56.400 søk­na­der på i fjor, over dob­belt så mange som året før, sto Syria for hver tien­de asyl­sø­ker og ut­gjør der­med den størs­te en­kelt­grup­pen. Ikke siden kri­gen i det tid­li­ge­re Ju­go­sla­via på 1990-tal­let har UNHCR sett en til­sva­ren­de do­mi­nans fra én grup­pe.

Tal­le­ne er uan­sett ba­ga­tell­mes­si­ge i sin stør­rel­se, sam­men­lig­net med det an­tal­let som an­slås å ha kom­met til Sy­rias nabo­land. Jor­dan, Li­ba­non, Tyr­kia, Irak og Egypt har tatt imot rundt 2,5 mil­lio­ner sy­ris­ke flykt­nin­ger de siste tre årene.

Norge på 15. plass

Norge blir plas­sert på 15 plass på lis­ten som Tysk­land top­per (109.580 søk­na­der, +70 pro­sent), og hvor Sve­ri­ge altså tar fem­te­plas­sen - lan­det som tok imot flest sy­ris­ke flykt­nin­ger i fjor.

Men målt i for­hold til folke­tall gir øk­nin­gen på 1.680 asyl­søk­na­der to­talt sett sju­en­de plass på lis­ten, med 1,9 asyl­sø­ke­re per 1.000 inn­byg­ge­re. Målt i for­hold til brut­to na­sjo­nal­pro­dukt (BNP), der­imot, er his­to­ri­en en helt annen. Da ender vi på 18. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bil­det er nokså likt det som av­teg­net seg etter kart­leg­gin­gen av asyl­strøm­men i 2012: Sve­ri­ge trer fram som den de­si­dert størs­te mot­ta­ke­ren av flykt­nin­ger i Nor­den, Norge tar sin andel, men på langt nær så mange som Sve­ri­ge.

Les også
Anundsen vil utvise asylsøkere som lyver