Kraftig brann på flyplassen i Nairobi

Norsk øyenvitne: - Jeg tror hele terminalen er ødelagt.

Nors­ke Stei­n­ar Op­heim kom på det siste flyet som lan­det på Jomo Ke­nyat­ta-fly­plas­sen i Kenya, 06.15 lokal tid (05.15 norsk tid).

- Den in­ter­na­sjo­na­le ter­mi­na­len har brent i to timer og bren­ner frem­de­les, for­tel­ler Op­heim til Dagen onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klok­ken 07.45 sier Op­heim at han ser mind­re røyk enn tid­li­ge­re, og røy­ken er også ly­se­re enn da han lan­det i Nai­ro­bi.

- Det har vært vel­dig kraf­tig, svart røyk her tid­li­ge­re. Da vi kom inn, så vi at flam­me­ne stod kraf­tig opp. Jeg tror hele den ter­mi­na­len er øde­lagt.

Flyt­tet fly­ene

Både in­nen­landster­mi­na­len og frakt­ter­mi­na­len ved Jomo Ke­nyat­ta In­ter­na­tio­nal Air­port skal være in­tak­te, og Op­heim har nå blitt kjørt med buss til frakt­av­de­lin­gen.

- Den er in­takt, og her ser jeg blant annet mange store pas­sa­sjer­fly, for­tel­ler han.

- Da vi lan­det, så vi at det brant vel­dig kraf­tig fra ter­mi­nal­byg­get. Flyet vårt ble stop­pet et godt styk­ke unna, og de fly­ene som al­le­re­de stod der, ble flyt­tet.

Skul­le vi­de­re

Stei­n­ar Op­heim kom til Nai­ro­bi fra Dar-es-Salaam i Tan­za­nia. Han skul­le i ut­gangs­punk­tet bare mel­lom­lan­de og reise vi­de­re til Li­be­ria.

- Nå er det litt usik­kert om vi kom­mer oss vi­de­re dit. Jeg tror nok denne fly­plas­sen mer eller mind­re vil være stengt fram­over, tror Op­heim.

- Det som er sagt nå, er at alle in­ter­na­sjo­na­le fly­gin­ger inn hit er stop­pet inn­til vi­de­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har fått kontroll

Brannmannskapene var i ferd med å gå tomme for vann da de begynte å få kontroll over storbrannen. Politiet måtte trå til for å geleide lastebiler med vann gjennom Nairobis notorisk kaotiske trafikk.

- Det er en alvorlig brann på flyplassen, men vi gjør vårt beste for å avverge en krise, sa Mutea Iringo ved det kenyanske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP mens flammene fortsatt raste onsdag morgen.

Noen timer senere kunngjorde brannvesenet at brannen på flyplassen var slukket.

Jomo Kenyatta International Airport ble stengt som følge av brannen, som startet ved immigrasjonsseksjonen og spredte seg videre til den internasjonale ankomsthallen.

Jomo Ke­nyat­ta-fly­plas­sen er et re­gio­nalt knute­punkt i Øst-Afri­ka, og mange lang­dis­tanse­fly­gin­ger går innom på vei til andre land i re­gio­nen. (©NTB)