Balkan-ekspert Cecilie Endresen, postdoktor ved Universitetet i Oslo.

«Kosovo-politikere er allergisk mot religion»

Balkan-ekspert Cecilie Endresen ser tendenser til verving av fremmedkrigere i Kosovo, men mener at de lokale politikernes frykt er overdrevet.

– Mange albanske nasjonalister og politikere er allergiske mot religion og slår alltid hardt ned på terrorisme og fundamentalisme.

– Men noen fundamentalistiske grupper er helt fredelige. De vil vise symbolske muskler, islamifisere samfunnet og ha plass i det offentlige rom, uten nødvendigvis å få politisk makt eller endre samfunnet med vold, sier Cecilie Endresen, postdoktor ved Universitetet i Oslo, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Religion er personlig

Hun understreker at folk på Balkan er preget av et kommunistisk syn på religion og en viss nasjonalistisk mistenksomhet.

– Albanere oppfatter lett religion som noe som kan brukes som splitt og hersk. Religion er mer tradisjon og noe personlig og familiemessig for dem. Religiøse nykommere oppfattes lett som noen som kommer utenfra og vil endre på noe albanerne selv er litt stolte av, nemlig religiøs toleranse.

– Derfor frykter de gjerne at religion, i alle fall andre og for dem nye typer religion, skal forrykke en balanse, sier Balkan-eksperten.

Må passe seg

Endresen sier at det fins mange ulike former for islam på Balkan.

– Islam har ikke vært en felles albansk identitetsskapende faktor, i alle fall ikke politisk. Tidligere har kristne nasjonalister prøvd å utrydde muslimene. Antiislam var en viktig del av Milosevic-propagandaen på 90-tallet. For å kunne bli med i EU må Kosovo passe seg for å virke for islamsk, sier eksperten.

Les også
Hevder Balkan tiltrekker seg islamister
Les også
Frykter islamsk fundamentalisme på Balkan