Bildet viser bønn ved al-Haram Grand Mosque i Saudias hellige by Mekka. Fra saudiarabiske organisasjoner har man finansiert moskeer og forsamlingshus over hele Makedonia, og de betaler også tilhengere opptil 2.000 kroner måneden, viser dokumenter.

Frykter islamsk fundamentalisme på Balkan

Saudi-Arabia pøser milliarder av kroner inn i ytterliggående islamistgrupper på Balkan, som sprer hat mot Vesten og rekrutterer hellige krigere til Afghanistan.

The Sunday Times har fått tilgang på hemmeligstemplede regjeringsdokumenter i Makedonia, der myndighetene er dypt bekymret over pengeflommen til ytterliggående islamister. Saudiarabiske organisasjoner har finansiert moskeer og forsamlingshus over hele Makedonia, og de betaler også tilhengere opptil 2.000 kroner måneden, viser dokumentene. Myndighetene i Skopje har nå nærmere 50 militante islamister i kikkerten og mistenker dem for å stå i ledtog med terrornettverket al-Qaida og være på vei til Afghanistan. Organisasjoner Bekymringen er også økende over at stadig flere islamister lar skjegget gro, og at mange av dem tvinger konene sine til å bære nikab, ansiktsslør som tidligere var ukjent på Balkan. Myndighetene etterforsker flere islamske velferdsorganisasjoner, som også er aktive i andre land på Balkan. Flere av dem har sitt utspring i Saudi-Arabia. En av organisasjonene er International Islamic Relief Organisation, som står på FNs liste over organisasjoner som støtter terrorisme. - Saudiernes viktigste eksport ser ut til å være ideologi og ikke olje, sier en regjeringskilde i Skopje. Totalt fremmed En rekke moskeer i Makedonia er den siste tiden blitt overtatt av radikale grupper. Fra disse forkynnes det nå wahhabisme, en svært streng fundamentalistisk retning innen sunniislam. - Den såkalte wahhabi-læren er totalt fremmed for våre tradisjoner og strider mot essensen av islam som er en tolerant og inkluderende religion, sier Sulejman Rexhepi, en av lederne for Makedonias islamske samfunn. Myndighetene i Makedonia er frustrert over EU og USA og mener at de lukker øynene for fundamentalistenes frammarsj på Balkan. (©NTB)