Kontantstøtte kan bli kommunal ytelse

Høyre og FrP går inn for at statlig kontantstøtte erstattes av en lovpålagt kommunal ytelse, og at den igjen inkluderer toåringer. KrF støtter forslaget, men det gjør ikke Venstre.

- Vi har et av­slap­pet for­hold til om kon­tant­støt­ten er stat­lig eller kom­mu­nal, så lenge dette blir en lov­på­lagt opp­ga­ve der alle vil få et til­bud. Det vik­tigs­te for oss er at fa­mi­lie­ne får stør­re flek­si­bi­li­tet. Der­for tror jeg at vi skal finne sam­men i dette spørs­må­let, sier KrFs parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de til Dagen.

Han synes at det er vel­dig bra at minst 19 kom­mu­ner ut­be­ta­ler lokal kon­tant­støt­te til to­årin­ger, slik vi pre­sen­ter­te i gårs­da­gens avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Til­tak som gjel­der alle

- Vi vil øke kon­tant­støt­ten for ett­årin­ger og inn­føre den igjen for to­årin­ger, sier Ha­rei­de.

Etter da­gens ord­ning får barn mel­lom 13 og 18 må­ne­der en støt­te på 5.000 kro­ner, mens de mel­lom 19 og 23 må­ne­der får 3.303 kro­ner. KrF vil at sat­sen skal være 5.000 for begge al­ders­trinn.

- Det vik­tigs­te for oss er å få til­tak som gjel­der for alle, og der fa­mi­lie­ne kan be­stem­me selv hva de øns­ker. Vi ser for oss en stor flek­si­bi­li­tet, der man for ek­sem­pel kan jobbe fra 40 til 60 pro­sent, og be­nyt­te seg av barne­hage og kon­tant­støt­te etter behov, sier Knut Arild Ha­rei­de.

Ikke kom­mu­nal ytel­se

Venst­re øns­ker ikke at kon­tant­støt­ten skal bli en kom­mu­nal ytel­se.

- Dette har vi ikke i våre pla­ner, og går ikke inn for at kon­tant­støt­ten skal bli kom­mu­nal. Vi vil hel­ler ikke ut­vi­de kon­tant­støt­ten til å gjel­de to­årin­ger, sier Guri Melby, som er leder i pro­gram­ko­mi­te­en i Venst­re.

- Etter vår me­ning er det en grei ord­ning at kon­stant­støt­ten gjel­der barn mel­lom ett og to år. Men vi vil at kon­tant­støt­ten sam­men med andre ytel­ser blir gra­dert etter inn­tekt, slik at for ek­sem­pel barne­hage blir bil­li­ge­re for de med lav inn­tekt, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stat­lig på­legg

Nest­le­der Bent Høie i Høyre sier at hans parti også vil gjen­inn­føre kon­tant­støt­te for to­årin­ger.

- Vi vil at kon­tant­støt­ten skal bli en kom­mu­nal ytel­se, men det skal være et stat­lig på­legg som også sik­rer fi­nan­sie­rin­gen, sier Høie.

Han leg­ger til at ord­nin­gen må sikre at kon­tant­støt­te bare blir for­be­hold barn som bor i Norge, og at den hind­res i å bli eks­por­tert til barn i andre land.

- Vi ser for oss at minste­sat­se­ne for kon­tant­støt­ten blir på nivå med da­gens ord­ning, i til­legg til at to­årin­ger igjen blir med i ord­nin­gen. Så blir det opp til den en­kel­te kom­mu­ne om de vil ut­be­ta­le en høy­ere sats, sier Høy­res nest­le­der, som håper at flere får mu­lig­het til å velge kon­tant­støt­te i frem­ti­den.

- Sam­ti­dig er det vik­tig å hind­re at til­li­ten til ord­nin­gen svek­kes på grunn av at den mis­bru­kes med tanke på barn som ikke bor i Norge, sier Bent Høie.

Hind­re tryg­de-eks­port

Nest­le­der Ketil Sol­vik-Ol­sen (Frp) synes det er in­ter­es­sant at sta­dig flere kom­mu­ner vel­ger lokal kon­tant­støt­te for to­årin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er en god ord­ning som gir for­eld­re an­led­ning til å være hjem­me et år til. Vi går inn for en na­sjo­nal kon­tant­støt­te, og vil gjen­inn­føre den også for to­årin­ger, sier Sol­vik-Ol­sen.

Han leg­ger til at Frp mener at dette bør bli en kom­mu­nal ytel­se, for å hind­re en tryg­de-eks­port til uten­lands­ke ar­bei­de­re.

- Der­for øns­ker vi å knyt­te dette til nors­ke kom­mu­ner, og øre­mer­ke støt­ten til de som bor i Norge, sier han.

- Når Høyre, Frp og KrF nå går inn for å øke kon­tant­støt­ten betyr det at dette kan få gjen­nom­slag i en ny re­gje­ring?

- Vi ser en ty­de­lig front mel­lom rødgrøn­ne og bor­ger­li­ge par­ti­er i denne saken, og en ny re­gje­ring må drøf­te en ut­vi­del­se av kon­tant­støt­ten, sva­rer Ketil Sol­vik-Ol­sen.

Kontantstøtte

Dette skriver opposisjonspartiene på Stortinget om kontantstøtten i sine programmer foran stortingsvalget:

Fremskrittspartiet :

Statlig kontantstøtte erstattes av en kommunal kontantstøtte til foreldre som ønsker eller trenger alternativer til barnehage.

Høyre :

Gjøre om kontantstøtten til en lovpålagt kommunal ytelse.

Kristelig Folkeparti:

Kontantstøtten har i 15 år sikret småbarnsfamilier større valgfrihet i hvordan de vil organisere omsorgen for egne barn under 3 år. De siste årene har denne ordningen blitt svekket. KrF vil øke kontantstøtten og gjeninnføre kontantstøtte også for toåringer. En dag i barnehage må kun tislvare trekk i en dags kontantstøtte. Da kan foreldre enklere finne de beste løsningene og valgfriheten for familiene sikres.

Venstre :

Vil ha større omfordeling ved å differensiere barnetrygd, kontantstøtte og oppholdsbetaling i barnehage og SFO, slik at vi kan prioritere mer til dem som trenger det mest.

Les også
Dette mener de politiske partiene
Les også
19 kommuner velger lokal kontantstøtteLokal kontantstøtte