19 kommuner velger lokal kontantstøtte

Til tross for at regjeringen vil kontantstøtten til livs, er det stadig flere kommuner som innfører lokal kontantstøtte. Bare nå i høst innføres den i minst to nye kommuner.

- Kon­tant­støt­ten er en ord­ning som har ne­ga­ti­ve virk­nin­ger for like­stil­ling og in­te­gre­ring. Den kan bidra til å holde kvin­ner uten­for ar­beids­li­vet og barn uten­for barne­hage, sier stats­sek­re­tær Kje­til Andreas Ost­ling i Bar­ne-, like­stil­lings- og in­klu­de­rings­de­par­te­men­tet til Dagen.

Han viser til at der­for ble den stat­li­ge kon­tant­støt­ten av­vik­let for to­årin­ge­ne i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En un­der­sø­kel­se som Dagen har gjort viser at det er minst 19 kom­mu­ner som sat­ser på lokal kon­tant­støt­te. Nye kom­mu­ner fra 1. au­gust i år er Askøy i Hordaland og Spyde­berg i Østfold.

Skatte­fri ord­ning

- Kom­mu­nen har plikt til å tilby barne­hage­plass fra au­gust til alle for­eld­re med barn som fyl­ler ett år innen ut­gan­gen av au­gust samme år. Kom­mu­nen må der­for sørge for å ha til­strek­ke­lig an­tall barne­hage­plas­ser. De bør ikke ba­se­re seg på kon­tant­støt­te, da for­eld­re­ne lett kan endre at­ferd og etter­spør­re barne­hage­plass, sier Ost­ling.

Men han leg­ger til at det er ingen lov som hind­rer kom­mu­ne­ne i å inn­føre lokal kon­tant­støt­te.

- Den fri­tar imid­ler­tid ikke kom­mu­ne­ne fra plik­ten til å tilby barne­hage­plass til dem som har rett og øns­ker det, sier Kje­til Andreas Ost­ling.

Stats­sek­re­tæ­ren viser til at kon­tant­støt­ten er skatte­fri, og at skatt­leg­ging ikke er et tema som er på dags­or­den.

Glade tril­ling­mød­re

Tril­ling­mød­re­ne Linda Lode og Lil­li­an Skret­ting i Hå kom­mu­ne på Jæren er glade for at de kan nyte godt av kon­tant­støt­ten. Når tril­lin­ge­ne deres er to år, kan fa­mi­lie­ne inn­kas­se­re 15.000 skatte­frie kro­ner per måned i ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er en kjempe­flott ord­ning, og det er godt å ha mu­lig­het til å kunne være hjem­me med to­årin­ge­ne. Vi ville gått glipp av mye om de skul­le vært i barne­hage, sier Linda Lode til Dagen. Hun har fått kon­tant­støt­te fra juni i år.

- Jeg er vel­dig glad for å kunne være hjem­me med barna, og slip­pe å gå så mye på ar­beid dette året, leg­ger Lil­li­an Skret­ting til. Hun må vente til ok­to­ber når hen­nes trill­lin­ger fyl­ler to år.

En hel må­neds­lønn

- Dette ut­gjør jo en hel må­neds­lønn for meg som er syke­plei­er, kon­sta­te­rer hun.

Da vi traff de to tril­ling­mød­re­ne for et år siden, var de fulle av lov­ord til Hå kom­mu­ne som ville inn­føre lokal kon­tant­støt­te.

- Dette gjør hver­da­gen let­te­re, og det er vel­dig kjekt å ha tril­lin­ge­ne hjem­me, og vi får mye tid sam­men, sier Linda Lode.

- Kon­tant­støt­ten gjør det mulig å være hjem­me, og vi kan ta livet mer med ro, mener Lil­li­an Skret­ting.

Best ord­ning i Spyde­berg

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spyde­berg kom­mu­ne i Øst­fold ut­be­ta­ler mest av alle i lokal kon­tant­støt­te. KrF-ord­fø­rer Knut Espe­land har med støt­te fra Høyre, Venst­re og Frp ved­tatt å gi 6.606 kro­ner per måned i full ytel­se fra barna er to år og til skole­start. Dette er en ett­årig prøve­ord­ning fra 1. au­gust i år.

- Vi fikk inn­spill fra små­barns­for­eld­re som sli­ter med tids­klem­men og øns­ker mer tid sam­men med sine barn. Men dette er vans­ke­lig fordi de ikke har øko­no­misk handle­fri­het. Der­for ville vi gi dem en reell mu­lig­het, og de vet selv hva som er best i deres si­tua­sjon, sier Knut Espe­land til Dagen.

Og fordi tids­klem­men også kan føles sterk når barna er mel­lom tre og seks år, har kom­mu­nen be­stemt å gi lokal kon­tant­støt­te helt til skole­start.

Ord­fø­re­ren for­tel­ler at det per i dag er 62 barn i ulike al­ders­grup­per som vil få kon­tant­støt­te fra 1. au­gust i år. Fleste­par­ten av for­eld­re­ne vel­ger en kom­bi­na­sjon mel­lom barne­hage og økt hjemme­tid.

Ny barne­hage

- Vi har nett­opp bygd en ny barne­hage, som er plan­lagt med seks av­de­lin­ger med tanke på be­folk­nings­vekst. Fire av­de­lin­ger har vært i bruk sist år, men fra i høst er det bare tre av­de­lin­ger som vil være åpne på grunn av kon­tant­støt­ten. Det er ikke noe dra­ma­tikk i dette, for barne­ha­gen er bygd for frem­ti­den i en eks­pan­siv kom­mu­ne. Men vi an­be­fa­ler for­eld­re­ne å la barna nyte godt av barne­hage, sier Espe­land.

- Hva er dy­rest av kon­tant­støt­te eller barne­hage?

- For barn opp­til tre år kos­ter en plass i barne­ha­gen 160.000 kro­ner, mens kon­tant­støt­ten ut­gjør bare halv­par­ten. Når barna blir eldre, er pri­sen om­trent lik. Men vår an­be­fa­ling er at for­eld­re­ne vel­ger en kom­bi­na­sjon mel­lom barne­hage og kon­tant­støt­te, sier Knut Espe­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bedre skole­re­sul­ta­ter

En un­der­sø­kel­se viser at skole­barn med mødre som mot­tar kon­tant­støt­te, gjør det i snitt bedre på sko­len.

- Jeg håper denne stu­di­en kan sette bar­net mer i fokus. Spørs­må­let er: Har vi vært nok be­viss­te på å gi barna et godt al­ter­na­tiv, spør øko­nomi­pro­fes­sor Mari Rege ved Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger, iføl­ge NTB/NRK.

Hun har sam­men med Tor­bjørn Hæ­ge­land i Sta­tis­tisk sen­tral­byrå (SSB) og Eric Bet­tin­ger ved Stand­ford-uni­ver­si­te­tet laget stu­di­en om for­hol­det mel­lom kon­tant­støt­te og barns re­sul­ta­ter på sko­len.

- Stu­di­en tyder på at barna som går over på skole­fri­tids­ord­ning når sko­len er slutt, eller som låser seg inn hjem­me og ven­ter på at for­eld­re­ne kom­mer hjem, ikke gjør det så godt som de kunne ha gjort om mor var hjem­me, skri­ver Mari Regge i en kro­nikk i Da­gens Næ­rings­liv. DAGEN

Lokal kontantstøtte

Disse kommunene har innført lokal kontantstøtte for to-åringer fra 1. august, og her er maksimal sum som utbetales skattefritt per måned:

Askøy, Hordaland - 3.303 kr

Austevoll, Hordaland - 5.000 kr og 1.697 kr til de under to år

Bømlo, Hordaland - 5.000 kr

Evje og Hornnes, Aust-Agder - 3.303 kr

Fjell, Hordaland - 5.000 kr

Hægebostad, Vest-Agder - 3.500 kr i 11 måneder

Hå, Rogaland - 5.000 kr

Karmøy, Rogaland - 3.303 kr

Kristiansand, Vest-Agder - 4.000 kr

Lindesnes, Vest-Agder - 4.000 kr

Mandal, Vest-Agder - 4.000 kr

Moss, Østfold - 3.303 kr

Os, Hordaland - 5.000 kr

Randaberg, Rogaland - 4.000 kr - ny behandling senere i høst

Sola, Rogaland - 4.000 kr

Spydeberg, Østfold - 6.606 kr fram til skolestart

Stokke, Vestfold - 3.303 kr

Søgne, Vest-Agder - 4.000 kr

Sørum, Akershus - 3.303 kr - bare til toåringer som ikke får barnehageplass