En lattermild kong Harald med Singapores presidentfrue Mary Tan under gallamiddagen på Slottet mandag kveld. Til høyre statsminister Erna Solberg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kongen: – Vi er som David mot Goliat

Singapore og Norge kan sammenlignes med David i en verden av Goliater, fastslo kong Harald da Singapores presidentpar var på slottsmiddag under sitt første statsbesøk til Norge.

President Tony Tan Keng Yam og presidentfrue Mary Tan hadde et småtravelt program etter at de ankom Norge mandag formiddag.

Etter en oppskriftsmessig velkomstseremoni på Slottsplassen, med fotografering i Fugleværelset og gaveoverrekkelse på Slottet, fulgte møter mellom landenes politiske ledere i tillegg til president- og kongepar, før kveldens gallamiddag på Slottet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kong Harald og dronning Sonja sammen med Singapores president Tony Tan Keng Yam og presidentfrue Mary Tan i fugleværelset på Slottet under deres statsbesøk til Norge. Fra venstre: prinsesse Astrid, dronning Sonja, Mary Tan, Tony Tan Keng Yam, kong Harald, kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Folk med visjon

I sin tale til stramt antrukne gallagjester pekte kong Harald på flere likheter mellom de to nasjonene, ikke minst det faktum at begge land har klart å snu vanskelige forhold til sine fordeler.

– Singapore startet med lite annet enn dets folk og en visjon om hva man kunne oppnå. Femti år senere har dere bygget en nasjon som viser vei innen handel, teknologi og talent, sa kong Harald. Han fortsatte med å trekke en sammenligning til nordmenns møte med lange og mørke vintre og uforsonlige hav.

– Uansett, vi lærte å mestre disse forholdene. Vi ble en ledende shippingnasjon, og senere en leder innen offshore olje og gass, fortsatte kongen.

Kveite og kreps

Det er første gang Norge mottar statsbesøk fra Singapore. Siden kongeparet var på et tilsvarende besøk i 2004, har samarbeidet med Singapore økt enormt.

Nå er håpet å styrke det bilaterale samarbeidet enda mer, særlig innenfor maritim industri og offshore, men også innen utdanning og forskning, noe kongen passet på å nevne i sin tale. Også arktiske spørsmål vil stå sentralt under besøket

Med envariert meny på tallerkenene, der de fornemme gjestene fikk smake røkt kveite, krepsesuppe og ytrefilet av lam, med en lekker epledessert som prikken over i-en, var en konge i stjernehumør også innom singaporsk gastronomi.

– Noen sier at dere snakker om mat like ofte som vi snakker om været. Antakelig fordi variasjonen for begge er uendelig. Deres kjøkken er endeløst. Selv hawker-maten deres er i Michelin-guiden. Jeg håper vi kan tilfredsstille deres ganer i dag!

Statsbesøk fra Singapore. Kong Harald og Singapores president Tony Tan Keng Yam legger ned krans på Nasjonalmonumentet på Akershus festning i Oslo mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

David mot Goliat

Kong Harald ga uttrykk for stor beundring for det multikulturelle samfunnet Singapore har bygget opp. Både Norge og Singapore har bygget opp styrke, både gjennom fleksibilitet og evnen til å stå urokkelig, fastslo han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til tider kan vi føle oss som David i en verden av Goliater. Da er det godt å vite at vi ikke er alene, fastslo kongen og avsluttet talen med å se tilbake på Rio-OL der svømmeren Joseph Schooling hentet hjem Singapores første olympiske gullmedalje noensinne etter å ha slått selveste Michael Phelps på 100 meter butterfly.

– Faktisk kan David noen ganger by Goliat på skikkelig kamp!

Statsbesøk fra Singapore. Kong Harald og dronning Sonja sammen med Singapores president Tony Tan Keng Yam og presidentfrue Mary Tan under gaveoverrekkelsen på slottet under deres statsbesøk til Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix