Kongen leste den avtroppende regjeringens mål

Store deler av de po­li­tik­ken som ble skis­sert opp i kon­gens tron­tale ons­dag, kom­mer ikke til å bli satt ut i livet - i hvert fall ikke i denne pe­rio­den.

Som kjent kom­mer lan­det nem­lig mest sann­syn­lig i løpet av neste uke til å få en re­gje­ring som på ve­sent­li­ge om­rå­der kom­mer til å føre en helt annen po­li­tikk enn den som ble lagt for dagen i tron­ta­len. Tra­di­sjo­nen tro leste kon­gen opp re­gje­rin­gens rede­gjø­rel­se for de po­li­tis­ke mål i neste pe­rio­de under den høy­ti­de­li­ge åp­nin­gen Stor­tin­get ons­dag.

- Den par­la­men­ta­ris­ke si­tua­sjo­nen vil kunne endre grunn­la­get for det vi­de­re ar­bei­det med flere av de be­bu­de­de sa­ke­ne, kon­klu­der­te kong Ha­rald.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da hadde han ak­ku­rat fast­slått at re­gje­rin­gen kom­mer til å bruke 1 pro­sent av brutto­na­sjo­nal­inn­tekt til bi­stand og in­ter­na­sjo­nal fat­tig­doms­be­kjem­pel­se - en stør­rel­se det er lite sann­syn­lig at den blå­blå re­gje­rin­gen vil opp­rett­hol­de.

Et annet po­li­tisk ho­ved­om­rå­de som tro­lig vil opp­le­ve be­ty­de­lig end­ret inn­hold, er helse- og om­sorgs­po­li­tik­ken, selv om det på dette fel­tet også er visse lik­he­ter mel­lom po­li­tik­ken til den av­trop­pen­de og den på­trop­pen­de re­gje­rin­gen, som å «følge opp kreft­stra­te­gi­en for å øke kva­li­te­ten på kreft­be­hand­lin­gen».

Klima var et av temaene som ble tatt hyppigst opp da kong Harald leste den avtroppende regjeringens trontale under åpningen av Stortinget onsdag. Å gi noe mer verdifullt til neste generasjon enn det vi selv overtok, var noe av det trontalen tok opp. Klima var et av punktene som fikk mest oppmerksomhet da kongen leverte trontalen.

- Regjeringen vil følge opp klimameldingen og klimaavtalen med å kutte utslippene både nasjonalt og internasjonalt, leste kongen opp. Regjeringen vil også verne store skogarealer. En fortsatt satsing på barnehager var også noe som ble tatt opp i trontalen.

- Retten til barnehageplass vil fortsatt stå sterkt, og regjeringen vil fortsatt kjempe for to lovfestede barnehageopptak, økt kompetanse i barnehagen, og en ny utdannelse som vil gjøre utdannelsen og praksisen tettere, leste kongen fra trontalen. Regjeringen vil dessuten sikre barns rett og bekjempe overgrep mot barn og unge, samt styrke barnevernet.(©NTB)

Fakta om trontalen

* Tale som leses opp av kongen, eller den som fungerer som regent, ved Stortingets høytidelige åpning.

* Talen er skrevet av regjeringen og inneholder regjeringens programerklæring og planer for det kommende året. Kongen får talen overlevert av statsministeren under seremonien.

* En trontale blir som regel behandlet i en trontaledebatt dagen etter at den er holdt, men i valgår som i år, når en regjering har varslet at den går av på grunn av valgnederlag, blir debatten utsatt til den nye regjeringen har tiltrådt.

* Da kan trontalen og regjeringserklæringen debatteres i Stortinget under ett. (Kilde: Stortinget) (©NTB)

Les også
Slik vil de endre det religiøse Norge
Les også
Venstre og KrF lover Erna kamp i Stortinget
Les også
Klima ikke på listen over viktige satsingsområder