Slik vil de endre det religiøse Norge

Solberg-regjeringen vil prioritere trosfrihet og slakker kravet til trossamfunn for å få statsstøtte.

Dagen har gått gjennom erklæringen til den påtroppende regjeringen.

Trosfrihet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den påtroppende regjeringen trekker flere steder frem trosfrihet og religiøse minoriteter i sin erklæring. I verdigrunnlaget blir trosfrihet fremhevet blant mange menneskerettigheter:

«Regjeringen vil bygge sin politikk på at alle mennesker har universelle rettigheter uavhengig av hvor i verden de bor, slik som ytringsfrihet, trosfrihet og beskyttelse av privat eiendomsrett.» Dette blir gjentatt senere i erklæringen under utenriks- og bistandspolitikk.

Den rødgrønne regjeringen satte høsten 2011 i gang et prosjekt for religiøse minoriteter under press. Regjeringen Solberg følger opp med å love å «rette særlig oppmerksomhet mot utsatte grupper, som kvinner, barn, religiøse minoriteter, funksjonshemmede og seksuelle minoriteter».

Folkekirke

Den nye regjeringens verdiforankring skal ligge i den kristne og humanistiske kulturarv, heter det i erklæringen.

De slår fast at både samfunnet, kirken og staten er best tjent med et tydelig skille mellom kirke og stat og vil føre en politikk «som sørger for at kirken opprettholder statusen som en folkekirke for alle». De vil videreføre støtten til trosopplæring og fjerne boplikten for prester i Den norske kirke.

De vil bidra til et nasjonalt løft i sikringsarbeidet av fredede og verneverdige kirker.

Statsstøtte og tro

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nye regjeringen har arvet Stålsettutvalget som har skissert løsninger for en helhetlig religions- og livssynspolitikk.

Et flertall i utvalget foreslo at barne- og ungdomsorganisasjoner som sier nei til homofile ledere skulle miste statsstøtte og at trossamfunn må ha kvinner i den administrative styringsstrukturen for å få statsstøtte.

I regjeringserklæringen er det tegn til at koblingen mellom statsstøtte og krav til tros- og livssynssamfunn blir svakere. Det heter at regjeringen vil «staten skal ikke kunne bruke økonomiske virkemidler for å styre lovlig aktivitet i regi av tros- og livssynssamfunn». De understreker også at den indre selvbestemmelsesretten skal være reell i alle tros- og livssynssamfunn.

Regjeringen lover også å utarbeide en helhetlig lov om tros- og livssynssamfunn.

Abort

I avtalen med Venstre og KrF slås det fast at det verken skal innføres tidlig ultralyd eller den omstridte NIPD-blodprøven til alle gravide. Det skapte debatt da det ble kjent at leger skulle få reservasjonsretten tilbake. I regjeringsplattformen har Høyre og Frp nå lagt til et nytt punkt: Dagens abortlovgivning skal beholdes.

Friskoler

I dag kan friskoler godkjennes på religiøst eller alternativt pedagogisk grunnlag. Den nye regjeringen vil at flere skal drive offentlig finansierte friskoler og erstatte kravet til formål med krav til innhold og kvalitet. De vil vurdere kapitaltilskudd til etablerte friskoler for oppgradering av eldre bygningsmasse.DAGEN