Kommuner sier nei til leger som ikke vil henvise til abort

Fem kommuner støtter ikke helseminister Bent Høies (H) lovforslag om å gi leger mulighet til å reservere seg mot abort, og oppgir i sine høringssvar at de ikke vil ansette fastleger som reserverer seg.

Regjeringens kontroversielle forslag om reservasjonsmulighet for fastlegene er ute på høring og svarfristen er satt til 30. april. Av de 30 svarene som har kommet inn så langt, går 23 mot forslaget, skriver Aftenposten.

Fem kommuner skriver i sine høringssvar at de ikke vil ansette fastleger som ønsker å reservere seg, mens ni kommuner sier nei til forslaget, men uten at de signaliserer at de ikke vil tillate fastlegekontrakter med mulighet for reservasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sårbar situasjon

- Kommunestyret mener at hensynet til kvinner i en sårbar situasjon veier tyngst, og ber derfor om at Helse- og omsorgsdepartementets forslag ikke blir vedtatt. Dersom det blir vedtatt, vil kommunen ikke tillate fastlegekontrakter som åpner for at legen kan reservere seg mot å henvise til abort, skriver ordfører Arve Helle i Fjaler kommune i kommunens høringssvar.

Kommunene som både er motstandere av forslaget og som ikke vil tillate kontrakter med mulighet for reservasjon, er ved siden av Fjaler, Meråker, Målselv, Rana og Sel. Kommunene som sier nei, men som ikke sier noe om ansettelse av leger som vil reservere seg, er Inderøy, Bremanger, Kragerø, Luster, Modum, Osen, Overhalla, Rakkestad og Stordal.

Oppegård kommune støtter heller ikke forslaget, men hvis forskriften blir vedtatt vil Oppegård støtte forslaget om at det er kommunen selv som skal avgjøre adgangen til reservasjon.

Balsfjord kommune har ikke tatt stilling til forslaget.

Human-Etisk Forbund tar sterkt avstand fra lovforslaget, mens to departementer, Datatilsynet og Universitetet i Nordland skriver at de ikke har merknader til forslaget.

- Sikring av mulighet

Legeforeningen åpnet på sitt landsstyremøte i fjor for at leger skal kunne reservere seg, et standpunkt helseminister Bent Høie brukte aktivt under utformingen av forslaget. Reaksjonene internt i Legeforeningen har siden vært sterke, og saken skal diskuteres på nytt i mai.

- Dette er i realiteten en sikring av at kvinner som ønsker å søke om abort, skal ha mulighet til å vite hvilke fastleger som har reservert seg og raskt kunne skifte lege. Muligheten til å reservere seg er jo begrenset til områder der det er god tilgang på andre leger, sier helseminister Bent Høie som avviser kritikken.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fylkeslege er kritisk til reservasjonslegerHvor mange reserverer seg?