KrFs Hans Olav Syversen sier han er spent på hvordan regjeringspartiene finner balansen mellom nye skattelettelser og penger til velferdssatsing. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Klare budsjettkrav fra Venstre og KrF

Regjeringen må begrense bruken av oljepenger i statsbudsjettet, krever Venstre og KrF. Støttepartiene minner Høyre og Fremskrittspartiet om løftene i samarbeidsavtalen.

Onsdag og torsdag holder regjeringen sin avsluttende budsjettkonferanse på Statsministerens kontor. Venstre og KrF er ikke til stede, men partiene forventer likevel å bli hørt.

– Det er problematisk hvis det kommer en rekke forslag som regjeringspartiene må skjønne at de ikke vil få flertall. Da blir det bare en lang rekke unødvendige omkamper på Stortinget, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foruten en moderat oljepengebruk trekker Syversen fram midler til flere lærere i småskolen som et hovedkrav. Satsing på fattigdomsbekjempelse, bistand, bidrag til et grønt skatteskifte og styrking av kommuneøkonomien er andre krav fra KrF foran høstens budsjettrunder.

Oljepenger

IfølgeVG ogAftenposten vil finansminister Siv Jensen (Frp) under budsjettkonferansen foreslå å bruke 2,8 prosent av oljefondets avkastning. Det er samme prosentsats som forgjengeren Sigbjørn Johnsen (Ap) la opp til, og 0,1 prosentpoeng mindre enn i revidert nasjonalbudsjett fra mai.

En slik prosentsats vil innebære at regjeringen har 20 milliarder mer å rutte med enn den forrige, i og med at totalformuen har vokst, melder Dagens Næringsliv. Ifølge avisen vil verdien av oljefondet ved kommende årsskifte nærme seg 6.000 milliarder kroner.

– Oljepengebruken var rekordhøy i 2014. Det er ikke bærekraftig på sikt, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Venstre deler mange av prioriteringene til KrF, men trekker i tillegg fram forsterking av klimaforliket, mer til kunnskap og økt satsing på jernbanen. Dessuten vil partiet ta imot flere flyktninger fra Syria enn hva regjeringen har lagt opp til.

– Rike Norge må stille opp for mennesker i akutt nød, sier Breivik.

Tidligere denne måneden slo den andre av partiets nestledere, Ola Elvestuen, fast at 7,5 milliarder i økte miljøavgifter er et absolutt krav fra Venstre. Både avgiftene på bensin, diesel og mineralolje må heves, samtidig som avgiftsfritaket for elbiler beholdes, sa Elvestuen til Dagsavisen.

Skattelettelser

KrFs Hans Olav Syversen sier han er spent på hvordan regjeringspartiene finner balansen mellom nye skattelettelser og penger til velferdssatsing.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge VG vil finansministeren under budsjettkonferansen foreslå skattekutt på under 10 milliarder kroner. Avisen har fått tilgang til underlagsdokumenter fra Finansdepartementet som viser at antallet personer som betaler formuesskatt foreslås redusert med 100.000.

I tillegg vil finansministeren foreslå å øke innslagspunktet for toppskatt og minstefradraget på personinntekt samt høyne den nedre grensen for å betale trygdeavgift.

VG skriver at Jensen også ønsker å fjerne årsavgiften for mopeder, campingtilhengere, traktorer og veterankjøretøy samt doble tollfritaket for varer handlet i utenlandske nettbutikker fra 200 til 400 kroner.

Finansdepartementet har ikke kommentert disse opplysningene direkte, men viser til at budsjettforslaget blir gjort kjent 8. oktober.