Klar økning i antall fattige barn i Norge

Det har vært en kraftig økning i antall fattige barn og unge under 18 år i Norge, og innvandrerbarn står for nesten hele økningen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Nye tall fra SSB viser at det i 2012 var 78.200 barn og unge som lever i fat­tig­dom i Norge, mel­derNRK. Det er en øk­ning på 4.300 på ett år, og det er barn fra inn­vandrer­fa­mi­li­er som står for nes­ten hele øk­nin­gen.

- Sett i for­hold til an­de­len de ut­gjør i den yngs­te delen av be­folk­nin­gen, er de klart over­re­pre­sen­tert blant fat­ti­ge, sier Mads Ivar Kirke­berg i SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er vik­tig å være klar over at det er store for­skjel­ler blant ulike na­sjo­na­li­tets­grup­per, men fel­les for fat­ti­ge inn­vandrer­fa­mi­li­er er ofte at de har mange mun­ner å mette, og at det ofte er en lav yr­kes­ak­ti­vi­tet, sier han.

So­ma­lia

Det er spe­si­elt barn med bak­grunn fra So­ma­lia, Irak, Pa­kis­tan og Af­gha­ni­stan som skil­ler seg ut med en høy andel fat­ti­ge. Av alle so­ma­lis­ke barn under 18 år i Norge, lever 70 pro­sent i fat­tig­dom, iføl­ge SSB-tal­le­ne.

Fat­tig­dom i Norge drei­er mer om å delta i sam­fun­net på samme måte som andre enn å ha mat på bor­det. Der­for kan fat­tig­dom by på ut­ford­rin­ger knyt­tet til so­si­al in­te­gre­ring. Barn i fat­ti­ge inn­vandrer­fa­mi­li­er ri­si­ke­rer å falle uten­for vik­ti­ge so­sia­le are­na­er, som ulike fri­tids­ak­ti­vi­te­ter.

- Dette for­tel­ler oss at vi har en jobb å gjøre, både når det gjel­der norsk­opp­læ­ring hos for­eld­re­ne, men også med tanke på norsk­tre­ning for barn, blant annet gjen­nom fri­tids­ak­ti­vi­te­ter med nors­ke barn, sier Høyes Arve Kambe som er leder for Stor­tin­gets ar­beids- og so­sial­ko­mité.

8 pro­sent

8 pro­sent av alle barn og unge under 18 år i Norge til­hør­te fat­ti­ge fa­mi­li­er i 2012, en opp­gang på over 5 pro­sent fra året før.

Sta­tis­tisk sen­tral­byrå gjør be­reg­nin­ger av fat­tig­dom i tre­års­pe­rio­der. De siste tal­le­ne som fore­lig­ger, er for pe­rio­den 2010-2012. Det vik­tigs­te målet som SSB ba­se­rer tal­le­ne på, er den så­kal­te median­inn­tek­ten. Man reg­nes som fat­tig der­som hus­hold­nin­gen har en inn­tekt som lig­ger 60 pro­sent under median­inn­tek­ten.

Lav­inn­tekts­gren­sen lig­ger på 392.000 kro­ner for et par med to barn og 299.000 for en ens­lig for­sør­ger med to barn.

NTB