Kirkevalget hardner til

Dagen før valg på kirkemøtet, er det kommet tre nye kandidater til Kirkeråd. En av dem er Steinar Aanstad fra Hvittingfoss.

– Valgkomiteen har gjort en uhyre slett jobb og bare nominert tre-fire som naturlig hører til vår side av kirken, sier Egil Morland, som representerer den konservative fløyen iKirkemøtet.

Han er en av tre som har nominert de nye kandidatene. De nye kandidatene er: Henrik Magnus Kiærbech, Nord-Hålogaland, Steinar Aanstad, Tunsberg og Erling Birkedal Borg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aanstad er ny i Kirkemøtet. I vielsesdebatten lørdag argumenterte han imot å innføre vielse av homofile og lesbiske i kirken. Han tok også til orde for atDen norske kirke skal frasi seg retten til å vie alle ektepar.

– Jeg har blitt inspirert av å være her og vil gjerne jobbe i Kirkerådet, sier Aanstad til Dagen.

Kirkemøtet skal mandag velge ny kirkerådsleder og nytt kirkeråd, som er Den norske kirkes «regjering». Det er knyttet mest spenning til valg av kirkerådsleder, hvor det er tre kandidater: Kristin Gunleiksrud Raaum, Harald Hegstad og Anne Enger.

LES:Sofie regner med at slaget er tapt

Avviser

Jorund Andersen ledet nominasjonskomiteen i forkant av kirkemøtet. Hun avviser at de har gjort en slett jobb.

– Vi har tatt hensyn til forslagene fra bispedømmerådene, vi har vært opptatt av at både Nominasjonskomiteens og Åpen Folkekirkes lister er godt representert i sammensetningen. Vi har sett til at alder og kjønn er representert slik loven krever. Da synes jeg at vi har fått til en brei liste, sier Andersen.

– Vi har ikke sett til om hver enkelt er for eller mot vielse av homofile. Vi har tenkt at det ikke er vår oppgave, sier Andersen.

– Hun legger til at kirkemøtet selvfølgelig er fri til å supplere med nye kandidater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skal velges 15 medlemmer til Kirkerådet. Medlemmene velges for fire år. Det er en rekke krav til hvordan Kirkerådet skal sammensettes: alle de 11 bispedømmerådene skal være representert, én skal være kirkelig ansatt og fire skal være prester. I tillegg er preses Helga Haugland Byfuglien fast medlem av Kirkerådet.