Kaster seg inn i abortkampen

Svein-Magne Pedersen gir ut bok om kampen mot abort. Myndighetene har mistet kontrollen, og ufarliggjør drap, mener han.

- Vi kan ikke være redd for å såre fø­lel­ser i abort­kam­pen. Denne kri­gen må ikke føres med silke­hans­ker, men med bok­se­hans­ker, sier Pe­der­sen til Dagen.

66-årin­gen er mest kjent for sine hel­bre­del­ses­kam­pan­jer, men har tid­li­ge­re også skre­vet bøker. Den nye boken, «De tause skri­ke­ne - Et for­svar for ret­ten til å leve» blir gitt ut rundt 20. mai, iføl­ge evan­ge­lis­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Myn­dig­he­tene har mis­tet kon­trol­len. Abort blir til­budt på sølv­fat til fris­ke kvin­ner. Gra­vi­de kvin­ner er ikke syke. De er i aller høy­es­te grad fris­ke. Vi bør tilby kvin­ne­ne mer hjelp og støt­te. Ikke å ta livet av sitt eget barn, sier Pe­der­sen.

Han for­kla­rer i boken sin at en forklun­dring av språ­ket ufar­lig­gjør abort. Blant annet blir bar­net i mors liv om­talt som «liv­mor­inn­hol­det».

- Vi kom­mer ikke uten­om at abort er et bru­talt mord på et men­neske­liv. For sje­len og livet blir til al­le­re­de ved unn­fan­gel­sen, sier Pe­der­sen.

En ab­surd kvinne­kamp

Pe­der­sen mener at hans per­spek­tiv er å redde liv:

- Jeg vil redde de som red­des kan. Og vek­kel­se er det beste mid­de­let mot abort. Der­for må vi be for myn­dig­he­te­ne, syke­hu­se­ne og kvin­ne­ne.

- Hvert femte fos­ter dør. Og i løpet av de 36 siste årene, da abort har vært en kvinne­rett i Norge, har det tatt livet av 514.000 fos­ter. Det betyr to mil­lio­ner po­ten­si­el­le nord­menn, der­som de abor­ter­te fos­te­re­ne igjen fikk barn. Det til­sva­rer inn­byg­ger­ne i Trond­heim, Ber­gen og Stav­an­ger, hev­der Pe­der­sen.

Han rea­ger­te sterkt på 8. mars-to­get i år.

- I ste­det for å de­mon­stre­re for fos­te­rets rett til å leve, de­mon­strer­te tu­sen­vis av kvin­ner for ret­ten til å drepe. Det er en ab­surd kvinne­kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klar for kamp

Pe­der­sen er klar over at boken hans vil vekke opp­sikt og skape de­batt.

- Det reg­ner jeg med. Hvis folk blir pro­vo­sert, så har jeg jo truf­fet en nerve.

Evan­ge­lis­ten mener at den enes­te grun­net til at abort skul­le gjen­nom­fø­res er ved stor fare for mors liv. Hvil­ket gjel­der om­trent én pro­mil­le av til­fel­le­ne i ver­den, iføl­ge Pe­der­sen.

- Så ra­di­ka­le skul­le vi være, mener han.

Redde liv

- Boken er skre­vet for å redde flest mulig liv. Ikke for å an­gri­pe kvin­ner som har tatt abort. Det fin­nes frel­se og til­gi­vel­se for disse kvin­ne­ne, sier Pe­der­sen.

- Jeg skri­ver denne boken først og fremst i hen­syn til de sva­kes­te av de aller sva­kes­te - Bar­net i mors liv, skri­ver han.

Boken av­slut­tes med en frel­ses­bønn og en trak­tat, kalt «Fem mi­nut­ter til him­me­len».

Norsk Gy­ne­go­lo­gisk For­ening rea­ge­rer

Norsk Gy­ne­ko­lo­gisk For­ening rea­ge­rer på de medi­sins­ke ek­semp­le­ne i Svein Magne Pe­der­sens bok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boken går inn på medi­sins­ke kon­se­kven­ser som abort fører med seg for kvin­nen.

- De fy­sis­ke og psy­kis­ke kon­se­kven­se­ne av en abort er mange, men snak­kes ikke om, hev­der Pe­der­sen.

Han nev­ner kreft i egg­stok­ke­ne, bryst og ende­tarm, svan­ger­skap uten­for liv­mo­ren og spon­tanabort. Blant de psy­kis­ke li­del­se­ne lis­ter han spise­for­styr­rel­ser, selv­ska­ding, og selv­mord.

- Mange er de som ang­rer bit­tert på et at li­vets dår­ligs­te valg. Smer­te og anger føl­ger dem res­ten av livet, skri­ver han.

Svein Magne Pe­der­sens medi­sins­ke ek­semp­ler møter mot­bør fra fag­lig hold.

Bør ikke for­and­res

- Med da­gens abort­lov er abort trygt for kvin­nen. Det er di­rek­te feil at abort med­fø­rer økt ri­si­ko for kreft av noe slag, hvis for­fat­te­ren vir­ke­lig har skre­vet det er det uet­ter­ret­te­lig, sier leder for Norsk gy­ne­ko­lo­gisk for­ening, Jone Tro­vik til Dagen.

Hun mener at abort­lo­ven er god slik den står i dag og mener at den ikke bør for­and­res.

- Der­som det skul­le vært noen jus­te­rin­ger burde abort­gren­sen på 12 uker vært ut­vi­det til 16 uker. Fordi det li­ke­vel er svært få som får av­slag på søk­na­de­ne sine frem til 16. uke, sier Tro­vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun hev­der at når så få får av­slag, er det jo fordi abort­nemn­de­ne tar kvin­nens vur­de­ring av at svan­ger­ska­pet set­ter henne i en svært vans­ke­lig si­tua­sjon al­vor­lig.

- Vi ser deres opp­rik­ti­ge for­tvi­lel­se, og vi vet hvor­dan si­tua­sjo­nen er i andre land uten vår abort­lov: uøns­ke­de barn, ulov­li­ge og utryg­ge abor­ter med stor fare for ska­der og døds­fall hos kvin­nen. Det er bred enig­het om at å ha ad­gang til tryg­ge abor­ter er godt for kvinne­helsen, sier Tro­vik.

- Vi vil gjer­ne med­vir­ke til å unngå at barn skal være uøns­ket når de blir født. Til­gang på god pre­ven­sjon er vik­tig, men også mu­lig­het for abort når pre­ven­sjo­nen svik­ter, sier hun.

DAGEN

Abortkamp

Svein-Magne Pedersen kommer nå med boken "De Tause Skrikene"

Les også
Børre-bølge over kino-Norge