Børre-bølge over kino-Norge

Siden premieren fredag er antallet visningssteder på «En prest og en plage» mer enn fordoblet. Over 5000 mennesker har sett filmen og skapt den rene Børre-bølgen.

- Åp­nings­hel­gen har gått over all for­vent­ning, jub­ler Jan Ingar Grind­heim, pro­sjekt­le­der hos dis­tri­bu­tø­ren Tour de Force etter mot­ta­kel­sen fil­men om Børre Knud­sen har fått.

Vil skape de­batt

- Vi er langt over mål­set­nin­gen, og det har vært spen­nen­de å se hvil­ken de­batt det al­le­re­de er blitt av fil­men, sier han og un­der­stre­ker at dette hele tiden har vært et yt­rings­fri­hets­pro­sjekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Å skape de­batt var noe av målet med fil­men, og det har vi klart. Det er bare å lese i Klasse­kam­pen, VG og andre aviser, sier han og ten­ker både på kro­nik­ker og annet stoff om fil­men og om Børre Knud­sens kamp mot abort­lo­ven.

Grind­heim sier det blant annet har vært vik­tig å få en dis­ku­sjon om det er plass for en Børre Knud­sen i norsk of­fent­lig­het. De­bat­ten har ny­an­sert bil­det av Knud­sen, tror han, og bi­dratt til en ana­ly­se av kon­se­kven­se­ne av Knud­sens me­to­der og re­to­rikk. Opp­nåd­de Knud­sen det han ville, og fan­tes det andre veier Knud­sen hel­ler burde ha gått?

Dette mener Grind­heim at både de som er enige med Knud­sen og me­nings­mot­stan­de­re kan de­bat­te­re - og at det til en viss grad alt har skjedd.

Sta­dig flere byer

De førs­te kino­vis­nin­ge­ne av do­ku­men­tar­fil­men om Børre Knud­sen og hans kamp mot abort­lo­ven gikk fre­dag i for­ri­ge uke.

I løpet av hel­gen ble fil­men vist i 24 nors­ke byer, fra Vadsø i nord til Kris­tian­sand i sør. Siden har kino­sje­fer på hele 27 nye ste­der meldt sin in­ter­es­se - og sjan­se­ne er store for at dette tal­let også vil stige, skal vi tro dis­tri­bu­tø­ren.

Gode be­søks­tall

I løpet av den førs­te hel­gen løste hele 3500 bil­lett til fil­men, og in­ter­es­sen har ikke av­tatt siden.

- Tirs­dag hadde vi nådd 5322 bil­let­ter, og det etter en sol­fylt hver­dag, be­mer­ker han.

Tromsø er byen som har flest Børre Knud­sen-in­ter­es­ser­te. Nord-Nor­ges ho­ved­stad lig­ger bare ni mil fra Bals­fjord der Knud­sen bor og var sogne­prest til han ble av­satt ved dom i 1983.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- 942 styk­ker har sett fil­men i Tromsø, så der gjør fil­men det vel­dig bra. Til sam­men­lig­ning er det 763 som har sett den i Oslo, for­tel­ler Jan Ingar Grind­heim.

Vi­de­re på lista står Kris­tian­sand der 429 har løst bil­lett, mens 268 har sett fil­men i Åle­sund så langt.

Ster­ke tall

Grind­heim sam­men­lig­ner tal­le­ne med en annen do­ku­men­tar­suk­sess i vin­ter, «Søs­ken til evig tid» som etter 15 uker på ki­no­ene var til slutt var sett av hele 41 175 men­nes­ker iføl­ge hans kol­le­ga i Tour de Force, Kris­ti­an Fyl­lings­nes. Det reg­nes som en be­ty­de­lig suk­sess i do­ku­men­tar­seg­men­tet.

- Åp­nings­hel­gen for «En prest og en plage» er nes­ten like sterk som for «Søs­ken til evig tid», sier Grind­heim som synes ut­vik­lin­gen teg­ner vel­dig godt, selv om man ikke kan vite helt hvor­dan det vil gå.

- Vi for­ven­tet at det skul­le ta seg ned etter hel­gen, men det har det ikke gjort, sier han og for­ut­si­er at fil­men kom­mer til å gå en god del uker til.

Fyl­lings­nes opp­ly­ser at «Søs­ken til evig tid» ble sett av 4228 de førs­te par da­ge­ne, den førs­te hel­gen i no­vem­ber i fjor. Den andre hel­gen sank bil­lett­sal­get noe, men 9685 sje­ler fikk fil­men med seg den førs­te uka. Der­et­ter rul­let og gikk den i tre og en halv måned til før den ble tatt av pla­ka­ten.

Bjørg­vin Kirke­aka­de­mi ar­ran­ger el­lers en pa­nel­sam­ta­le med re­gis­sør Frid­tjof Kjæ­reng på Scan­dic Ho­tell i Ber­gen i kveld i etter­kant av en vis­ning av fil­men på Ber­gen Kino vegg i vegg.

Feil al­ders­gren­se

På Oslo Kinos vis­nings­over­sikt har fil­men fått 18-års­gren­se. Dette viser seg imid­ler­tid å være en feil på bak­grunn av en mis­for­stå­el­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hos Tour de Force får Dagen opp­lyst at fil­men har vært vur­dert av Medie­til­sy­net og fått merke­lap­pen «Til­latt for alle».

DAGEN

Les også
Dirrende dokument om plagsom profet
Les også
23 byer vil nå ha Knudsen-dokumentarKlikk for å endre tekst