Dirrende dokument om plagsom profet

Filmen om Børre Knudsens abortmotstand vil gi kunnskap og innsikt til alle som tør å ta turen inn i kinomørket.

Han kan nok virke svek­ket og stak­kars­lig, Børre Knud­sen, i kino­do­ku­men­ta­ren «En prest og en plage».

Torsdag 28. mars har Frid­tjof Kjæ­rengs ster­ke por­trett av abort­mot­stan­de­ren pre­miere i 21 nors­ke byer. Det kunne gjer­ne vært flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Knud­sen er ald­ren­de og pre­get av nerve­syk­dom­men Par­kin­sons. På det ver­ste er ikke høyre­hån­da til å styre. Den ryk­ker til og dir­rer. Kjem­pen i kam­pen for det ufød­te liv er såret. Han er blitt pa­si­ent.

Men fort­satt er Knud­sen en bauta. Det hvite skjeg­get, blik­ket og den sta­dig kraf­ti­ge røs­ten får ham til å virke som en figur skjært ut av en annen tid. Han blir den pro­fe­ten han er.

Er­fa­rent og sik­kert

Re­gis­sør Kjæ­reng teg­ner er­fa­rent og sik­kert et tro­ver­dig por­trett av et fort­satt høyst ån­de­lig vi­talt men­nes­ke. Kjæ­reng be­hand­ler ho­ved­per­sone­nes drama re­spekt­fullt, uten noen annen agen­da enn å gjen­gi his­to­ri­en pre­sist. Av­stan­den er pro­fe­sjo­nelt til­strek­ke­lig, uten at nær­he­ten går tapt. Kjæ­reng tref­fer.

Det er blitt et solid film­a­tisk pro­dukt som ga­ran­tert kan vises om 50 år også. Klip­pin­gen mel­lom nåtid og for­his­to­rie er ef­fekt­full. Li­ke­så va­ria­sjo­nen mel­lom Bals­fjord-na­tu­ren og Knud­sens ut­sagn. Fil­men er til opp­lys­ning så vel som til etter­tan­ke, for til­hen­ge­re som mot­stan­de­re.

Og ikke minst er den en på­min­ner for dem Knud­sen sav­net ved sin side i stri­den.

For det er noe som dir­rer ster­ke­re hos Knud­sen enn hen­de­ne. Over­gi­vel­sen til det han så som sin plikt, stil­les ut så alle for­står at det måtte en slik bren­nen­de sjel til for å føre en slik til­dels rys­ten­de ube­ha­ge­lig kamp.

Men det er enda mer som dir­rer, om enn mer still­fer­dig, nem­lig kona Ragn­hilds etter­lys­ning: Hvor­for måtte Børre føre kam­pen alene? Dette skul­le jo være hele kir­kens kamp?

I ste­det ble byr­de­ne nes­ten for tunge, for både kona og de fem barna. Ek­te­ska­pet holdt på å ryke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vel­eg­net for film

Knud­sens liv er bredd­fullt av hen­del­ser som er vel­eg­net for film. Det blir klart av ny­hets­klip­pe­ne som flet­tes sam­men med nå­ti­di­ge til­bake­skuen­de se­kven­ser om syke­hus­ak­sjo­ner og andre mar­ke­rin­ger.

«Det er her barna dre­pes», roper han ut ved et syke­hus på 80-tal­let, i nær­kamp med Kvinne­fron­ten. De hol­der seg ikke for ørene, men stop­per i ste­det mun­nen på Knud­sen - fy­sisk. Vi blir fak­tisk vit­ner til en le­gems­for­nær­mel­se.

En annen scene: Om­gitt av ma­jes­te­tis­ke nord­nors­ke fjell lig­ger kirka i Bals­fjord hvor Knud­sen var prest.

Den unge pres­ten Tor­stein Lalim er kom­met for å over­ta etter Knud­sen som er av­satt ved dom. Han har høf­lig øns­ket Lalim vel­kom­men, men under vel­komst­guds­tje­nes­tens salme­sang, rei­ser Knud­sen seg og går ut. Så vand­rer han syn­gen­de langs grus­vei­en i bygda han har satt på kar­tet for all fram­tid - bort fra kir­ken.

Nå har han fått rom på syke­hjem­met. Ragn­hilds tro­fas­te pleie strek­ker ikke til len­ger. Knapt i norsk kirke­his­to­rie kan vi ha sett et men­nes­ke bli et så ta­len­de ut­trykk for or­de­ne fra Pau­lus i 2. Ko­rin­ter­brevs tolv­te ka­pit­tel om at kraf­ten full­en­des i skrø­pe­lig­het.

En sterk vi­su­ell inn­fø­ring

Kjæ­rengs film er full av sce­ner som for­tje­ner om­ta­le, men de må først og fremst opp­le­ves. Leg og lærd bys en kraf­tig kino­opp­le­vel­se, om man liker Knud­sen eller ei. De som hus­ker 1970- og 80-tal­lets abort­krig, vil kjen­ne seg igjen. De som trod­de de hus­ket det meste, vil kan­skje opp­da­ge at det gjor­de de ikke. De som er så unge at de knapt kjen­ner til Knud­sen, får en sterk vi­su­ell inn­fø­ring i en svært vik­tig del av mo­der­ne norsk ånds­his­to­rie.

Man får mene hva man vil om den pla­ge­de pres­ten i Bals­fjord, men like­gyl­dig for­la­ter ingen kino­mør­ket. Og ikke dum­me­re hel­ler.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Her er Børres Knudsens dramatiske liv
Les også
En plaget prest
Les også
23 byer vil nå ha Knudsen-dokumentarKlikk for å endre tekst
Les også
Staten: - Tvillingabort er lovleg
Les også
Claire overlevde en abort