Døpes: Joachim Grün er opptatt av at fremmede elementer som tas opp og integreres i den kristne tro må «døpes», «bringes til Kristus».

– Kan møte Gud og si nei til kallet

At buddhister skulle møte Gud i opplysningen er ikke det samme som at de har hatt et frelsende møte, sier prest i Peterstiftelsen, Joachim Grün.

– En forutsetning for å meditere med buddhister er at den kristne selv praktiserer meditasjon og oppsøker buddhistene som en Jesu disippel, sier Joachim Grün. Han mener at hvis siktemålet er vitnesbyrdet, vil Jesus «tre fram i den troende». Det vil kunne tjene misjonens sak, tror presten. Grün har selv ingen erfaring i å meditere med buddhister, men forteller at han i over 30 år har virket «i skjæringsfeltet mellom kristen spiritualitet, nyåndelighet og Østens veier». Han har praktisert kristenmeditasjon i 40 år. Til daglig leder han Peterstiftelsen som han i sin tid grunnla, og på retreatstedet Solåsen Pilegrimsgård i Son får mennesker åndelig veiledning, og undervisning.

Kan ikke bekrefte

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Grün er tydelig på at veien til frelse går gjennom Jesus Kristus, og mener en kristen ikke kan bekrefte at mennesker kommer til Gud på annen måte.

– Hvordan Gud åpenbarer seg for mennesker utenom misjonen, vet vi ikke noe sikkert om, sier han.

Grün har ikke selv opplevd en buddhistisk opplysning og sier han derfor ikke kan uttale seg om hva det innebærer. At mennesker kan gjøre erfaringer med Gud «i det skapte» som de opplever opplysende, vil han derimot ikke benekte.

– Alt det skapte har en relasjon til Gud skaperen og den skapende ånd, forklarer han.

Med henvisning til Paulus sin tale på Areopagos i Athen, sier Grün at det finnes erfaringer med guddommelighet også i andre religioner.

– Men det er ikke det samme som frelsens vei. Paulus tar det guddommelige nærvær i skaperverket som utgangspunkt, for deretter å tale om Jesu oppstandelse og oppfordre til omvendelse, sier han.

LES OGSÅ: Vil vi møte buddhister i himmelen?

– Frelsende møte

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dobbeltkommuniserer Laugerud når han både sier at Jesus er eneste vei til frelse og at en buddhist får kontakt med den treenige Gud i opplysningen?

– Nei, jeg tror han implisitt går ut fra at buddhister gjennom opplysning også møter Jesus Kristus. Men at dette møtet er et frelsende møte, mener jeg vi ikke kan påstå.

Grün forteller at han selv har hatt en medarbeider fra Iran som møtte Jesus i en drøm. Han mener muslimer eller buddhister som får et ekte møte med Jesus Kristus, slik Paulus gjorde på vei til Damaskus, vil etterpå være åpne for Ordet og de troendes fellesskap.

– Paulus oppsøkte deretter apostlene i Jerusalem for å bli ett med dem og kirken. Men, mennesker kan møte Gud og hans invitasjon og allikevel si nei, sier presten.

– Sant misjonærkall

– Jesu eksklusivitet blir ofte satt under press. Hva trengs for å ta vare på Ordet når en går i dialog med andre religioner?

– Her gjelder det å ha et sant kall som misjonær, og et inderlig, rent ønske om å fortelle om Guds sønn. Hvorfor skulle en ellers gå i dialog, spør Grün.

– Tiden før Jesus kommer igjen blir omtalt som forførelsens tid hvor noen skal falle fra troen og holde seg til «forførende ånder og demoners lærdommer». Er religionsdialogen på trygg avstand fra forførelse?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er aldri på avstand fra den ondes forførelse og må alltid skjelne åndene. Paulus oppfordrer oss til å prøve alt, holde fast ved det gode, og holde oss borte fra det onde. Dette trefoldige aspektet må være med i møte med andres religiøse erfaringer.

Dalai Lama roser kristne misjonærar

– Må døpes

Joachim Grün er opptatt av at fremmede elementer som tas opp og integreres i den kristne tro må «døpes», «bringes til Kristus».

– Vi kan for eksempel lære noe om pustens betydning som et gode som østens meditasjon har vektlagt. Når jeg ber Jesusbønnen i pustens rytme, da «døpes» denne visdommen. Da finner pusten og Jesus hverandre.

Les også
Vil vi møte buddhister i himmelen?
Les også
Avviser rykter om at himmelen ikke er på or’ntlig
Les også
Alle, alle vil vi ha med
Les også
Gå til Gud med dine bekymringer