Mandal kirke. Illustrasjonsfoto: Rolf Steinar Bergli/CC/Flickr

Kan koste over 60 millioner kroner å redde landets største trekirke

Det kan koste opp mot 60 millioner kroner å reparere de omfattende skadene på landets største trekirke i Mandal, viser nye beregninger.

I en rapport som ble lagt fram i fjor, ble det anslått at det ville koste 33 millioner kroner å utbedre skadene som tidligere er blitt påvist inne i trekirken. Nå har prislappen kommet på mellom 50 og 60 millioner kroner, skriver NRK Sørlandet.

I fjor ble det avdekket at stokker i konstruksjonen midt på veggen i kirken hadde gått i oppløsning. Noen er skiftet ut, men ennå er det mye som gjenstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har blant annet store utfordringer i det sørøstlige hjørnet. Der er det råteskader helt fra bunnen og oppover. Prøver viser at det fortsetter opp gjennom takkonstruksjonen og inn i tårnet, sier kirkeverge Øystein Ramstad i Mandal og Holum menigheter.

Konstruksjonen med innmurt bindingsverk har gjort det vanskelig å oppdage de omfattende råteskadene inne i kirken, som var det første monumentalbygget som ble reist i Norge etter 1814. Vedlikehold av kirkebygg er et kommunalt ansvar.

Kirken som har 200-årsjubileum om fem år, er fredet.

Les også
Frp vil ruste opp kirker med penger fra kirkefond
Les også
Kirkekunst verdt over 10 milliarder kroner
Les også
Pris til Våler kirke i Hedmark
Les også
Kirke drømmer om å bygge 20 etasjer
Les også
Vil ikke bruke projektor i folkekirken