PAI: Lag en deilig eplepai, inviter inn noen venner og kos dere sammen!

Kalorifattig eplepai og blåbæris

Når høsten gjør sitt inntog, er det få ting som smaker bedre enn deilig, hjemmelaget eplepai med blåbæris.

Det er noe som skjer med oss når dagene begynner å bli kortere, gradestokken kryper nedover og regnmåleren i hagen fylles opp. Vi får liksom en trang til å sitte innendørs med fyr i peisen og kaffekoppen i handa. Det er jo ikke noe galt i det, men hvis vi blir sittende slik frem til jul og fra jul til våren banker på døra, så kan det kanskje bli litt stille i menighetslivet.

Dette er igjen en glimrende mulighet til å gjøre hjemmet ditt til en oase av fellesskap. Lag en deilig eplepai, inviter inn noen venner og kos dere sammen!

Jeg vil gjerne dele med dere lesere min egen oppskrift på kalorifattig eplepai og blåbæris. Det kan jo være lurt å tenke litt på kaloriene også hvis det blir mange kaffeslabberas som dette i løpet av høsten.





Blåbæris – 4-6 porsjoner

2 egg

50g. brunt sukker (Brunt sukker er mindre raffinert enn hvitt sukker og er dermed mindre skadelig for kroppen hevder enkelte)

300g. blåbær (eller andre type bær, for eksempel jordbær, bringebær, multer og lignende)

1,5 beger matyoghurt

1dl. rapsolje (Jeg bytter ofte ut animalsk fett som meierismør med vegetabilsk fett og her er rapsolje suveren fordi den er nøytral i smaken, inneholder viktige fettsyrer og er et rimelig alternativ.)

Visp sammen egg og sukker til stiv eggedosis (ca. 5-10min).

Tilsett matyoghurt.

Vend blåbærene inn i ismassen. Visp inn rapsolje for å få en smidigere konsistens på isen. Frys inn i ismaskin eller i fryser. Ved bruk av fryser rører du med jevne mellomrom til konsistensen er fast.



Paibunn

(holder til en paiform med diameter på 26cm)

100g sammalt hvete, finmalt

100g siktet hvetemel

60g rapsolje

1 egg

30g brunt sukker

1/2ts bakepulver

Bland alt sammen med fingrene til en fast deig og la den ligge i kjøleskap i 2 timer før du trykker deigen ut i en paiform og forhåndsteker bunnen på 175 ¡C i 5 min.



Vaniljekrem

1/2l h-melk

4ss honning

6 små eggeplommer elle 4 store

2ss maisennamel

1 vaniljestang eller 1 ts. vaniljesukker

Bland sammen eggeplommer og maisennamel med en visp.

Kutt av 1/3 av vaniljestangen, del den på langs og skrap ut frøene med en kniv fra begge sidene. Den resterende vaniljestangen brukes en annen gang. Kok opp melk, honning og vaniljestang med frø.

Hell den kokende melken over eggeplommene mens du visper, da den vil tykne hvis melken er varm nok.



Eplefyll

7 gode norske epler

1ss usalta meierismør eller melange

1ss brunt sukker

100g rosiner

1/2ts malt kanel

Rens ut kjernen fra eplene og kutt 5 av de i små biter. Behold skallet på for smak og næringsinnholdets skyld. Surr bitene i smør og sukker i stekepanne eller kjele. Ha i 1/2 dl. vann og la de surre til de begynner å «grøte seg».

Fyll vaniljekremen i paibunnen, ha på eplemosen og kutt de to siste eplene i tynne skiver og lag et fint taksteinsmønster på toppen. Strø over med litt brunt sukker og stek paien på 175 grader i ca. 20 min eller til den har fått en gyllen farge.

Serveres lun med deilig blåbæris!

Ole-Edvart Molteberg