Israelvenn Jens Frigstad reiste helt fra Kristiansand til Oslo for å hilse Shimon Peres velkommen. Foto: Silje Rognsvåg

Jens reiser 60 mil for å hylle Peres

Israelvenn Jens Frigstad toger Kristiansand-Oslo tur-retur for å hylle Shimon Peres. Mandag viftet han med norsk og israelsk flagg på slottsplassen, sammen med 200 andre israelvenner.

Mandag for­mid­dag star­tet det of­fi­si­el­le stats­be­sø­ket til Is­ra­els pre­si­dent, Shi­mon Peres (90), i Norge. Slotts­plas­sen var inn­gjer­det og be­vok­tet av rundt 900 sol­da­ter fra Gar­den.

På høyre side av plas­sen sam­let rundt 200 is­ra­elven­ner seg med flagg og pla­ka­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er en stor be­gi­ven­het som jeg måtte få med meg - få se Shi­mon Peres og ønske ham vel­kom­men, sier Jens Frigs­tad.

Han har kom­met alene med natto­get helt fra Kris­tian­sand for å opp­le­ve Peres hilse på kong Ha­rald. Frigs­tad har vært med­lem av Med Is­rael for fred (MIFF) siden or­ga­ni­sa­sjo­nen ble stif­tet på slut­ten av 70-tal­let.

Se flere bilder på toppen av siden

Flagg­fest

- Det å komme til Oslo S og gå opp Karl Johan og se is­ra­els­ke og nors­ke flagg, det var en opp­le­vel­se. Ved Stor­tin­get heis­te de norsk og is­ra­elsk flagg ak­ku­rat da jeg kom. Det er ty­de­lig at Shi­mon Peres er vel­kom­men til Oslo, sier Frigs­tad.

Bak ham står Jan Jør­gen­sen, Sol­frid Lind­hjem, Liv Jo­runn Lind­hjem og Tore Lind­hjem med et stort, is­ra­elsk flagg og et par mind­re nors­ke flagg.

- Det er gøy at kon­gen har tatt Is­rael inn i var­men. Noen nors­ke jøder som stod her sa at de satte vel­dig pris på at vi stil­te opp, sier Liv Jo­runn Lind­hjem.

- Det er på tide at det of­fent­li­ge Norge sen­der helt andre sig­na­ler enn de har gjort før. Dette er nes­ten ikke til å tro, sier Sol­frid Lind­hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ha­tik­va

Så kom­mer en kor­te­sje med rundt seks biler kjø­ren­de opp til Slotts­plas­sen.

Shi­mon Peres sti­ger ut og hil­ser på kong Ha­rald og kron­prins­pa­ret.

- Shalom, Peres! roper is­ra­elven­ne­ne og vif­ter med flag­ge­ne.

En grup­pe skole­ele­ver fra Ma­jor­stua skole står foran Slot­tet og jub­ler og vif­ter med is­ra­els­ke flagg.

Så spil­ler garde­mu­sik­ken Ha­tik­va, den is­ra­els­ke na­sjo­nal­san­gen ( se video!), og den nors­ke na­sjo­nal­san­gen, før Peres og kon­gen in­spi­se­rer Hans Ma­jes­tet Kon­gens Garde og hil­ser på re­pre­sen­tan­ter for det of­fi­si­el­le Norge. Der­et­ter for­svin­ner be­sø­ket inn i Slot­tet.

Her spiller de Hatikva på slottsplassen

Boi­kott-rop

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter se­re­mo­ni­en er Frigs­tad be­geist­ret.

- Det var en stor opp­le­vel­se, og ver­dig og flott at de spil­te «Ha­tik­va» og Nor­ges na­sjo­nal­sang. Jeg er vel­dig glad for at jeg reis­te til Oslo. Det var verdt turen, sier sør­len­din­gen.

Sam­ti­dig er det en grup­pe de­mon­stran­ter fra Rød Ung­dom og Pa­le­stina­ko­mi­te­en som vises bort av po­li­ti­et for å ha ropt «boi­kott Is­rael» og vif­tet med pa­le­stinaflagg og pa­le­stina­skjerf da Peres kjør­te forbi.

- De­mon­stra­sjo­nen var ikke av­talt på for­hånd, jeg tror det var det po­li­ti­et ble litt stres­set for. 20-30 per­soner har vært innom, men po­li­ti­et har vist bort mange al­le­re­de, sier Her­mann Lund, nest­le­der i Rød Ung­dom, mens po­li­ti­et føl­ger grup­pen ned mot Karl Johan.

Var­mer is­ra­elven­ner

På vei ned­over er også Is­rael-til­hen­ger Lil­lan Mo­land, med en sam­men­legg­bar krakk rundt hal­sen og nors­ke og is­ra­els­ke flagg i hen­de­ne og i rygg­sek­ken.

- Jeg er ingen Pe­res-fan når det gjel­der po­li­tik­ken, men han er jøde og har gjort en vel­dig inn­sats ut fra sitt stå­sted hele livet gjen­nom, sier Mo­land.

Con­rad Myr­land, dag­lig leder i MIFF, er for­nøyd med opp­slut­nin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg har sett folk fra Sør­lan­det, Ber­gen, andre ste­der på Vest­lan­det, og Øst­lands­om­rå­det som MIFF Vest­fold og MIFF Pors­grunn, sier han.

Myr­land tror Pe­res-be­sø­ket kan styr­ke de bi­la­te­ra­le for­bin­del­se­ne mel­lom Is­rael og Norge, men tvi­ler på at det vil ha noe å si for freds­for­hand­lin­ger med pa­le­sti­ner­ne.

- Men det var­mer nors­ke is­ra­elven­ner. Husk at for bare fem år siden ble mange av de som står her nå, an­gre­pet og jaget bort med tåre­gass, sier han og viser til Gaza-de­mon­stra­sjo­ne­ne i 2009.

DAGEN

Shimon Peres i Norge

Mandag 12. mai ble ShimonPeres ønsket velkommen av kongen på Slottet, før han la ned krans ved nasjonalmonumentet på Akerhus festning. Deretter besøkte han Stortinget og endte opp gallamiddag på Slottet.

Se bildene fra gallamiddagen på Slottet

Tirsdag 13. mai møter Peres statsminister Erna Solberg, før han holder et foredrag på Nobelinstituttet. Etterpå lunsjer han med utenriksminister Børge Brende på Akershus festning og får et fjordcruise med ordfører Fabian Stang.

Les også
Gallamiddag på slottet for Shimon Peres
Les også
Demonstrerte mot statsbesøket ved Stortinget
Les også
Her spilles Israels nasjonalsang på Slottsplassen
Les også
Peres: - Jeg angrer ingen ting