Jemenittisk al-Qaida-fløy skaper terrorfrykt

Al-Qa­i­das gren i Jemen skal stå bak de siste ter­ror­trus­le­ne mot vest­li­ge mål. Grup­pen anses nå som den far­ligs­te og mest ak­ti­ve av al-Qa­i­das mange un­der­bruk.

Mye er uklart om­kring den fers­ke ter­ror­trus­se­len som har fått ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter til å sten­ge en rekke am­bas­sa­der i Midt­østen og Afri­ka. Men det ene as­pek­tet ame­ri­kans­ke tje­neste­menn ser ut til å være enige om, er at det er nett­opp al-Qa­i­da på Den ara­bis­ke halv­øy (AQAP) i Jemen som står bak trus­le­ne.

- Det er ingen tvil om at AQAP er den delen av al-Qa­i­da som gir størst grunn til be­kym­ring. De fi­gu­re­rer helt klart i den in­for­ma­sjo­nen ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter sit­ter på, sier fors­ker An­ders Ro­mar­heim ved In­sti­tutt for for­svars­stu­di­er (IFS) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

AQAP har flere gan­ger for­søkt å ramme ame­ri­kans­ke mål med ter­ror­an­grep. Mest kjent er den så­kal­te truse­bom­be­ren, som 1. jule­dag 2009 for­søk­te å spren­ge et fly på vei til USA. Han skal ha for­klart at han fikk opp­læ­ring i Jemen.

Ure­gjer­lig

Jemen er blitt be­skre­vet som et ure­gjer­lig orme­bol som i år­ti­er har slitt med vold­som­me in­ter­ne mot­set­nin­ger.

Sen­tral­mak­tens kon­troll, sær­lig i mer av­si­des­lig­gen­de om­rå­der, ble enda dår­li­ge­re i tiden etter at pre­si­dent Ali Ab­dul­lah Saleh måtte gå av som følge av et folke­opp­rør i 2011, etter 33 år ved mak­ten.

Makt­vaku­umet skap­te gro­bunn for økt ak­ti­vi­tet blant de mest ra­di­ka­le isla­mis­te­ne. Også etter at AQAP i fjor ble dre­vet ut av om­rå­de­ne grup­pen kon­trol­ler­te sør i Jemen, har den gjen­nom­ført en rekke selv­mords­an­grep mot of­fi­se­rer og mi­li­tæ­re an­legg.

«Far­lig og aktiv»

For­sva­rets forsk­nings­in­sti­tutt (FFI) skrev i rap­por­ten «Al-Qa­i­da ti år etter» i 2011 at AQAP da hadde 100-300 med­lem­mer, og at grup­pen var den av al-Qa­i­das fløy­er med størst vilje og evne til å gjen­nom­føre ter­ror­ak­sjo­ner i Ves­ten.

Den jeme­nit­tisk-ame­ri­kans­ke le­de­ren Anwar al-Aw­la­ki skal ha gitt AQAP en in­ter­na­sjo­nal rekke­vid­de før han ble drept i et ame­ri­kansk drone­an­grep i 2011.

USA ser fort­satt på AQAP som al-Qa­i­das far­ligs­te og mest ak­ti­ve fløy og har ført en sta­dig mer in­ten­siv drone­krig mot grup­pens folk i Jemen, skri­ver AFP. Bare de siste par ukene er ti an­tatt ra­di­ka­le isla­mis­ter drept i slike an­grep, iføl­ge Reu­ters.

- Har hatt ef­fekt

FFI-fors­ker Tho­mas Hegg­ham­mer mener drone­an­gre­pe­ne har hatt en ef­fekt etter ame­ri­kansk måle­stokk. De har ført til at AQAP har mis­tet kon­trol­len over det meste av land­om­rå­de­ne grup­pen kon­trol­ler­te, og mis­tet mye av evnen til å gjen­nom­føre ter­ror­ak­sjo­ner i ut­lan­det. An­gre­pe­ne har også hatt som mål å av­skrek­ke andre al-Qa­i­da-grup­per fra in­ter­na­sjo­nal ter­ror, på­pe­ker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Em­pi­risk sett har det fun­ket, det er bare den jeme­nit­tis­ke al-Qa­i­da-grei­nen som nå for­sø­ker å an­gri­pe Ves­ten, res­ten av dem kjem­per lo­kalt, sier Hegg­ham­mer til Klasse­kam­pen.

- For­ener isla­mis­ter

I enrap­port fra CTC Sen­ti­nel, en uav­hen­gig forsk­nings­in­sti­tu­sjon ved Uni­ted Sta­tes Mi­li­ta­ry Aca­de­my i West Point, pekes det på flere grun­ner til at AQAP har vokst fram som en trus­sel.

- AQAP har vist seg used­van­lig dyk­tig til å for­ene de ideo­lo­gis­ke be­fa­lin­ge­ne fra glo­bal jihad (hel­lig krig) med de prak­tis­ke rea­li­te­te­ne i et lo­kalt opp­rør, skrev CTC i fjor.

Det in­ne­bæ­rer at alt fra ideo­lo­gis­ke pu­ri­ta­ne­re og po­li­tis­ke prag­ma­ti­ke­re til inn­fød­te, jeme­nit­tis­ke sala­fis­ter og uten­lands­ke hel­li­ge kri­ge­re del­tar i AQAPs kamp, iføl­ge CTC. (©NTB)