Israels forsvarssjef ser ikke Iran som noen større trussel, og er mye mer bekymret over Hamas, Hizbollah og Den islamske staten (IS). Foto: Reuters / NTB scanpix

Israels forsvarssjef ser ikke Iran som den største trusselen

Det er ikke Iran som i dag utgjør den største trusselen for Israel, mener landets forsvarssjef Gadi Eizenkot.

Mens statsminister Benjamin Netanyahu har benyttet enhver anledning de siste månedene til å snakke om atomtrusselen fra Iran og hudflette atomavtalen verdenssamfunnet med USA i spissen har inngått med landet, mener Israels forsvarssjef at Israel står overfor andre og større farer.

Palestinske Hamas, Hizbollah i Libanon og Den islamske staten (IS) utgjør den mest umiddelbare faren, slår Eizenkot fast i et strategidokument avisen Haaretz har fått tilgang til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At Iran utgjør en atomtrussel nevnes ikke med ett ord i rapporten, som er mer opptatt av iranernes rolle som støttespillere for Hizbollah og Hamas.

LES: – Ingen ba oss kjempe mot Israel

I dokumentet ser forsvarssjefen fem år framover i tid og antyder hvilke planer han har for det israelske forsvaret de kommende årene.

Femårsplanen trer i kraft alt i januar neste år, dersom regjeringen og nasjonalforsamlingen bevilger de nødvendige midler.

Eizenkot kan se tilbake på en nærmere 40 år lang karriere i det israelske forsvaret og vet blant annet godt hvilke disiplinære problemer det israelske forsvaret sliter med, skriver Haaretz.

I strategidokumentet slår han fast at Israel er «en stat som søker fred og ønsker å unngå konflikt», men med fred menes åpenbart «status quo» når det gjelder områdene landet okkuperte i 1967, konkluderer avisen etter å ha finlest forsvarssjefens formuleringer.

Les også
Bønn demoniserer Israels motiver
Les også
Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna
Les også
Vanunu søker familiegjenforening
Les også
Israel er tilbake på kartet til Air France
Les også
Ønsker Gud å fordrive og drepe palestinere?