TALE: Her taler Mahmoud Abbas på palestinsk tv. Israel reagerer sterkt på talen og mener han oppfordrer til «flere terrorhandlinger.»

Israel mener Abbas lyver i denne talen

Israelske politikere er skuffet over Abbas tale onsdag der han ga Israel skylden for terroren. – En tale fylt av beskyldninger og løgner, sier Benjamin Netanyahu.

I motsetning til tidligere taler der palestinernes president Mahmoud Abbas har tatt til orde for å roe ned situasjonen, brukte Abbas nå anledningen til å legge all skyld for terrorbølgen på israelske myndigheter, som han hevder prøver å endre status quo på Tempelberget.

«Israelsk angrep»

– Det israelske angrepet på vårt folk, vårt land og de hellige steder truer fred og stabilitet. Opptrappingen av konflikten kan lede til hellig krig som kommer til å sette alt i flammer. En slik religiøs konflikt vil bli global, sa Abbas, som ba det internasjonale samfunnet gripe inn før det er for sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palestinernes president viste også til situasjonen på Tempelplassen.

– Vi har sagt klart fra at vi ikke aksepterer noen forandring i statusen for Al-Aqsa-moskeen som vil skade dens karakter og hellighet, sa Abbas.

LES: Netanyahu ut mot Abbas etter anklage om henrettelse

«Henretter barn»

Flere israelske politikere reagerer kraftig på Abbas påstander om at israelske styrker «henretter barn som Ahmed Mansara». Den 13 år gamle gutten sammen med en 15 år gammel kamerat gikk løs på folk med kniv i og rundt det store handlesenteret i den nordlige bydelen Pisgat Zeev i Jerusalem for noen dager siden. Mahmoud Abbas viste fram bilde av 13-åringen som ble skutt i beina av israelske sikkerhetsstyrker, og bruker det som bevis på at Israel «henretter» mindreårige i konflikten. Han nevnte aldri at Ahmed Mansara er i live og blir behandlet på et israelsk sykehus.

– Det er vår rett å fortsette vår fredelige kamp for å oppnå uavhengighet, og seieren vil komme, sa Abbas videre.

– Løgner

Statsminister Benjamin Netanyahu reagerer på det sterkeste på talen til Abbas.

– Talen var full av beskyldninger og løgner. Den unge gutten han nevner, er for tiden innlagt på Hadassah-sykehuset etter at han knivstakk et barn på sykkel. Han ble ikke henrettet, men ble stanset i forsøket på å henrette andre. Jeg sier til lederen for De palestinske myndighetene: Gjør ikke mordere til helter, sa Netanyahu i Knesset onsdag.

– Mens Israel verner om status quo på Tempelberget, bruker Abbas religion til å oppfordre til flere terrorhandlinger, la Netanyahu til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Oppfordring til hat

Også knessetmedlem Jair Lapid (Jesh Atid) reagerer på påstandene fra Abbas.

– Abbas fortsetter sin kampanje med beskyldninger og løgner. Talen vil bare fyre opp under denne bølgen med terror og hat. I stedet for å be om ro og fordømme terroristene, viser Abbas totalt mangel på lederskap, heter det i en uttalelse fra Lapid.

Reiser sak

Statsminister Netanyahu har bedt den israelske statsadvokaten å reise sak mot knessetmedlem Haneen Zoabi fra Den forente arabiske listen på grunn av hennes sterke oppfordringer til full intifada mot Israel.

– Hundretusener av troende burde ta seg opp til Al-Aqsa for å hevne de israelske planene om å utrydde innbyggerne i Øst-Jerusalem. I dag er det bare enkeltpersoner som handler, men det trengs folkelig støtte. Hvis angrepene fortsetter som enkeltpersoner står bak, vil de kveles innen noen få dager. Et oppmøte av tusenvis av mennesker vil gjøre disse episodene til en virkelig intifada, har Zoabi uttalt.

Netanyahu oppfatter dette som klar oppfordring til voldshandlinger.

– Dette er alvorlig, og jeg vil ikke se forbi det. Jeg har kontaktet statsadvokaten og bedt han straks sette i gang etterforskning mot Zoabi, sier Netanyahu.

Terror

Netanyahu sier Abbas farer med løgn og oppfordrer til terror.

Abbas beskylder Israel for å være viktigste årsaken til terroren. Hevder Israel har endret status for Tempelplassen.

Netanyahu sier Abbas farer med løgn og oppfordrer til terror.

32 palestinere og sju israelere er drept i terroren de siste to ukene.

Les også
Israel sier nei til internasjonal styrke i Jerusalem
Les også
To palestinere drept på Gazastripen
Les også
Palestinere satte fyr på Josefs grav
Les også
Netanyahu ut mot Abbas etter anklage om «henrettelse»
Les også
Netanyahu skal møte Kerry i Berlin