Israel med medisinsk hjelp til Filippinene

Israels største humanitære organisasjon sendte lørdag sju leger til katastroferammede Filippinene, og søndag dro eksperter på leting, redning og medisin fra Den israelske hær til landet.

Di­rek­tør Sha­har Za­ha­vi i or­ga­ni­sa­sjo­nen Is­raAID sier det er vans­ke­lig å få over­sikt over om­fan­get av ka­ta­stro­fen, som mange sam­men­lig­ner med tsu­na­mi­en i Det in­dis­ke hav i 2004 der mel­lom 230.000 og 280.000 ble drept i 14 land.

Få over­sikt

- Først må vi skaf­fe oss over­sikt over skade­om­fan­get ved ka­ta­stro­fen. Det er ingen medi­sinsk hjelp å få, så vårt førs­te mål er å gi slik hjelp, sier Za­ha­vi til Je­ru­sa­lem Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søn­dag kveld send­te Is­rael et team på seks per­soner til Fi­lip­pi­ne­ne som er eks­per­ter innen le­ting, red­ning og medi­sin. Fire av hjelpe­ar­bei­der­ne kom­mer fra Hjemme­fron­ten til Den is­ra­els­ke hær (IDF) og to fra Uten­riks­de­par­te­men­tet, og de skal vur­de­re be­ho­ve­ne på bak­ken før Is­rael sen­der en stør­re de­le­ga­sjon til lan­det.

Traume­be­hand­ling

De nær­mes­te da­ge­ne vil Is­raAID sende spe­sia­lis­ter innen traume­be­hand­ling og innen be­hand­ling av barn ved ka­ta­stro­fer.

- Traume­be­hand­ling og hjelp til barn er van­lig­vis noen av de mest pre­kæ­re be­ho­ve­ne i slike si­tua­sjo­ner, sier Zahav.

In­fra­struk­tu­ren øde­lagt

Eks­per­te­ne skal også se på in­fra­struk­tu­ren etter ty­fon­her­jin­ge­ne og vur­de­re hvor­dan IDF på best mulig måte kan hjel­pe red­nings­ar­bei­det til re­gje­rin­gen i Fi­lip­pi­ne­ne. Hjel­pen fra Is­rael skjer etter di­rek­ti­ver søn­dag fra IDFs stads­sjef Benny Gantz og re­gje­rin­gen i Is­rael.

Is­rael har flere gan­ger tid­li­ge­re gitt slik hjelp ved ka­ta­stro­fer, som ved jord­skjel­vet i Haiti i ja­nu­ar 2010 og ved jord­skjel­vet i Tyr­kia i 2011. Dagen

Les også
«Mirakeljente» født mens tyfonen herjet