SPORTY: Manager Bruce Bochy tar isbøtte-utfordringen. Han er manager for San Francisco Giants og er en av mange sportsprofiler som har hevet seg med i aksjonen mot sykdommen som også kalles Lou Gehrigs sykdom, etter baseballspilleren Gehrig som stod frem med sykdommen i 1939.

Iskald bøtte-aksjon har samlet inn en halv milliard kroner

Alt til støtte for en forening som arbeider mot en sykdom som nesten ingen hadde hørt om.

Nesten 100 millioner dollar er resultatet etter en måned der isbøttene har haglet over hodene på alt fra basketballtrenere og presidenter til statuer og elefanter. Alt til støtte for en forening som arbeider mot en sykdom som nesten ingen hadde hørt om. I hvert fall ikke før isbøtte-utfordringen tok USA med storm.

– ALS-stiftelsen har fått svært mye penger, og med det følger et stort ansvar, sier Barbara Newhouse, leder for stiftelsen som nok må revidere budsjettet for 2014 etter en 35-dobling av fjorårets innsamlingsresultat som lå på 2,7 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Langvarig trend

Justin Bieber, David Beckham, Lady Gaga, Patrick Stewart og Oprah Winfrey har alle tatt utfordringen, og gitt den videre. Det har også verdens mest berømte frosk, Kermit, fra The Muppet Show.

Isbøtteutfordringen, som i USA er registrert som et eget varemerke, har et noe uklart opphav. Faktisk ser det ut til at den er i slekt med «hopp i havet»-aksjonen som førte til at Kreftforeningen her hjemme endte opp med godt over 3 millioner i uforutsette gaveinntekter i vår.

– Ikke verdig

Tidligere president George W. Bush har fått mye oppmerksomhet etter at han plutselig hilste folket via en Facebook-video.

– Jeg har blitt utfordret av flere amerikanere til å skape oppmerksomhet rundt ALS-kampanjen. Woody Johnson, vår datter Jenna Bush Hager, trener Jim Harbaugh og Rory McIlroy. Vel, til alle dere som har utfordret meg: Jeg synes ikke det er verdig en president å få en bøtte med isvann over hodet. Så jeg skal ganske enkelt skrive dere en sjekk.

Idet George W. Bush tilsynelatende skriver en sjekk, kommer konen Laura i bakgrunnen med en bøtte isvann som hun heller over en tilsynelatende sjokkert Bush.

«Den sjekken er fra meg. Jeg vil ikke ødelegge frisyren.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etterpå utfordrer Bush sin venn Bill Clinton, som har bursdag, til å gjøre det samme.

Alvorlig sykdom

Fortsatt går isbøtteutfordringen som en farsott på internett, og det innsamlede beløpet har ikke stanset opp. Fra 26.-27. august strømmet det inn rundt 6 millioner dollar til ALS-stiftelsen.

ALS, eller amyotrofisk lateralsklerose, er en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggraden og hjernen. Sykdommen er foreløpig uhelbredelig og det som kan gis av behandling er kun lindrende.

I gjennomsnitt lever en pasient med ALS 3-4 år etter diagnosetidspunktet. De fleste dør av pustevansker fordi lungene ikke lenger fungerer. Årlig dør rundt 100 personer i Norge av ALS.

Heller kaldt vann i årene til isbøtte-aktivister

Isbøtte-aksjonen har mange støttespillere, men har også vakt en god del reaksjoner og konkurrerende aksjoner rundt om i verden.

Den katolske bloggeren og presten Michael Duffy forklarer på sin blogg at han ikke kan støtte aksjonen fordi ALS-stiftelsen støtter forskning på stamcelleforskning som henter stamceller fra fostre. Dermed har foster måttet bøte med livet i forskningens navn. Duffy lener seg på den nå avdøde Johannes Paul II, som i 2003 kalte denne type forskning en logisk og moralsk selvmotsigelse, ettersom den skaper liv som den senere avslutter for å redde syke mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ALS-stiftelsen har forklart at de for tiden støtter ett prosjekt som benytter stamcelleforskning, og at dette snart er ferdig. Duffy foreslår at en i stedet støtter forskningssenteret Johannes Paul II Medical Research Centre, som søker å utvikle medisinske forskningsmetoder som tar katolsk etikk på alvor.

Vannmangel

På grunn av vannmangel i Sør-Asia har man i Nepal innført en «fyll-bøtta-aksjon» i stedet for isbøtte-aksjonen. Den går ut på at man fyller en bøtte med mat, medisiner og annet utstyr. Bøtta gis så til familier i Kathmandu som er blitt hjemløse etter den alvorlige flomkatastrofen som har rammet regionen.

Kinas Henan-provins er også rammet av tørke, og her har en protestert mot sløsingen av vann som foregår rundt om i verden. Også i California, som for tiden opplever tørke, har slike protester kommet. Droughtshaming (tørkeskam) har blitt et begrep for hetsing av dem som deltar i isbøtte-aksjonen.

En som har levert en sterk protest mot dem som irriterer seg over aksjonen er Anthony Carbajal, en fotograf fra New York. Han har levd i frykt for ALS hele sitt liv, ettersom hans mor og bestemor har mistet livet av sykdommen som er arvelig. For fem måneder siden ble han selv diagnostisert med ALS, i en alder av 26 år.

– Jeg lover at Facebook-veggen deres snart vil bli fylt med kattebilder. Men akkurat nå har ALS-kampanjen rampelyset. Det finnes ikke mange intenciver for å investere milliarder i å utvikle en medisin, for jeg kan ikke skape profitt, sier Carbajal.

Les også
Norske kristne gir millioner til IrakHjelpeorganisasjoner
Les også
Innsamlings-lov fjernes
Les også
Karmel gir krigsutstyr til Israels hærKarmel-Instituttet
Les også
Reagerer på misjonsprosjekter
Les også
Samler inn 11 millioner kroner