IS beskyldt for vold mot skolebarn

Opprørsgruppa IS brukte slag og vold mot kurdiske skolebarn som ble tatt til fange nord i Syria i mai, ifølge Human Rights Watch.

Barn helt ned i 14-årsalderen ble slått med rør mens de ble holdt fanget, skriver menneskerettighetsorganisasjonen i en ny rapport. Barna skal også ha blitt tvunget til å se på videoer hvor andre gislers hoder ble skåret av.

Skolebarna ble tatt til fange 29. mai da de var på vei hjem til Ayn al-Arab, også kjent som Kobani, etter å ha avlagt eksamen i Aleppo. De siste 25 gislene ble satt fri 29. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Human Rights Watch har snakket med fire av barna. De forteller at de ble tvunget til å be fem ganger om dagen, at de måtte gjennomgå intens religiøs undervisning. De ble også tvunget til å se på propagandavideoer fra IS.

«De som ikke fulgte programmet, ble slått. De slo oss med en grønn slange eller en tykk vaier. De slo oss også på fotsålene», sier én.

«Noen ganger fant de på unnskyldninger for å slå oss for ingen grunn. De tvang oss til å lære koranvers og slo dem som ikke klarte å huske dem utenat», forteller gutten.

I alt 153 barn ble tatt til fange, de fleste i alderen 13– 15 år.

Human Rights Watch mener IS har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser i måten barna ble behandlet på.

Les også
Regjeringen ber kommunene ta radikaliseringsansvar
Les også
Islamfiendtlige oppfordres til å gå inn i Heimevernet
Les også
Canadiske kampfly angrep IS-mål i Irak
Les også
Minst 1.273 døde i Irak etter voldelige sammenstøt
Les også
FN: 15.000 utlendinger har sluttet seg til IS