Universitetet i Agder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Iransk forsker utgjør «alvorlig trussel», forblir utvist

En tysk-iraner som samarbeidet med kinesiske forskere om utvikling av styringssystemer for langdistanseraketter får ikke komme tilbake til Universitetet i Agder.

Borgarting lagmannsrett har lagt vekt på at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener arbeidet til professoren mest sannsynlig skulle bidra til utviklingen av en ny type kinesisk langdistanserakett. Tysk-iraneren forsket på styrings- og kontrollsystemer for overlydsraketter og samarbeidet med flere kinesiske forskere siden han kom til Universitetet i Agder i 2009.

Mannen, som er iransk og tysk statsborger, ble utvist i fjor, men fikk medhold av Oslo tingrett samme år i sin klage på vedtaket. Nå har lagmannsretten gitt Justisdepartementet medhold i at utvisningsvedtaket er gyldig og at mannen utgjør en tilstrekkelig alvorlig trussel mot offentlig sikkerhet til at han kan utvises.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om en eventuell kinesisk krysserrakett neppe vil kunne nå Norge, mener retten det er adgang til å ta hensynet til alliertes sikkerhet med i vurderingen av vedtaket.

Gjennom en årrekke etter at han kom til Agder publiserte forskeren rundt 300 artikler, sju av dem omhandlet kontrollsystemer for såkalte hypersoniske luftfarkoster. Mannen var imidlertid bare medforfatter til artiklene, som hadde kinesiske kollegaer som førsteforfattere.

«Det sentrale i saken er at NN har deltatt i forskningssamarbeid om hypersoniske farkoster, sammen med kinesiske forskere», skriver lagmannsretten i dommen.

Les også
Terrortiltalt hevder han var ufrivillig i IS-leir
Les også
UNE: – Ikke behov for at domstolene etterprøver oss
Les også
Prest er dømt til å betale 11.000 kroner
Les også
Afghansk familie mener Vidar Kleppe er inhabil
Les også
Ny dom kan styrke konvertitters rettsvern