Irans øverste leder vil masseprodusere raketter

Iranske ledere kommer med bombastiske uttalelser foran nye samtaler med Vesten om landets omstridte atomprogram.

Sam­ta­le­ne skal etter pla­nen star­te tirs­dag.

Aya­tol­la Ali Kha­menei sier at de vest­li­ge for­vent­nin­ge­ne om at Iran skal be­gren­se sitt ra­kett­pro­gram er «tå­pe­li­ge og idio­tis­ke», mens pre­si­dent Has­san Rou­ha­ni slår fast at Iran ikke vil bøye seg for et «atom-apart­heid».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kha­menei ba også lan­dets Re­vo­lu­sjons­gar­de om å star­te masse­pro­duk­sjon av ra­ket­ter.

USA og andre vest­li­ge land er be­kym­ret over Irans ra­kett­pro­gram fordi de fryk­ter at våp­ne­ne kan bru­kes til å bære atom­strids­ho­der. Iran har lenge nek­tet for at de ut­vik­ler atom­vå­pen.

Vil bare tilby åpen­het

- De for­ven­ter at vi be­gren­ser vårt ra­kett­pro­gram mens de kon­stant truer Iran med mi­li­tær­ak­sjo­ner. Dette er en tå­pe­lig, idio­tisk for­vent­ning, sa Kha­menei til ny­hets­by­rå­et IRNA da han be­søk­te en fly­mes­se Re­vo­lu­sjons­gar­den ar­ran­ger­te.

- Re­vo­lu­sjons­gar­den burde de­fi­ni­tiv fort­set­te sitt pro­gram og ikke være for­nøyd med det nå­væ­ren­de ni­vå­et. De bør masse­pro­du­se­re. Dette er alle mi­li­tæ­re tje­neste­menns frems­te plikt, sier Kha­menei.

Iran og den så­kal­te fem pluss en-grup­pen skal i sam­ta­ler igjen tirs­dag, men Rou­ha­ni lover det irans­ke fol­ket at lan­det ikke vil vike fra sitt atom­pro­gram.

- Vi har in­gen­ting å legge på bor­det og tilby dem annet enn åpen­het. Det er alt. Vår atom­tek­no­lo­gi er ikke noe vi vil for­hand­le om, sier pre­si­den­ten, som ble sett på som et friskt pust som kunne få en slutt på det be­ten­te for­hol­det mel­lom Iran og Ves­ten da han ble valgt i fjor.

Vil ikke vike

- Iran vil ikke vike en milli­me­ter. Vi vil ikke ak­sep­te­re et atom-apart­heid, slår pre­si­den­ten fast.

Rou­ha­ni har vært ut­satt for mas­sivt press på hjemme­bane fra kri­ti­ke­re som mener dia­log­lin­jen hans ska­der Irans in­ter­es­ser. Lan­det har vært under sank­sjo­ner i en år­rek­ke, og Rou­ha­ni har ut­talt at han vil jobbe for å få disse opp­he­vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aya­tol­la Kha­menei sier at sank­sjo­ne­ne mot lan­det ikke bør kob­les til de nye sam­ta­le­ne.

- Myn­dig­he­te­ne burde an­gri­pe sank­sjons­spørs­må­let på andre måter, sier Irans øvers­te leder.

Les også
Netanyahu: - Verden lar seg lure av Iran
Les også
Israel stoppet skip med raketter