Intifadaen: Israel har mistet 42 000 arbeidsplasser

I løpet av siste kvartal i fjor, mistet 42 000 arbeidere i Israel jobben sin på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det viser en undersøkelse utført av israelske arbeids- og sosialdepartement.


Omkring 70 prosent av de tapte arbeidsplassene var innen turismen. Grunnen er ganske åpenbar. Hotellbelegget raste ned med hele 30 prosent. Det eneste unntaket var Eilat og Dødehavsregionen.

Arbeidsledigheten ville ha vært enda høyere, hvis ikke 4 500 israelske arbeidere var blitt omplassert til den palestinske byggebransjen, landbruket og en del servicenæringer, viser undersøkelsen.

I forretningssektoren var sysselsettingsnivået 0,8 prosent lavere i fjerde kvartal av år 2000, sammenlignet med foregående kvartal. Prosenten av firmaer som rapporterte om nedleggelse av arbeidsplasser økte også Antallet israelske forretningsansatte ville ha økt med 5 prosent i år 2000, dersom det ikke hadde vært noen Intifada, sier departementet.

I stedet var vekstraten for året på bare 2,9 prosent. I følge departementet, ville arbeidsledigheten ha holdt seg på 8,5 prosent, i stedet for å stige til de nåværende 8,9, hvis ikke volden hadde eksplodert i slutten av september.