Inn på nettet – ut av kirken

Innen året vil du kunne melde deg 
ut av Den norske kirke på nett. Og inn. 
– På tide, sier kirkevergen i Kristiansand.

Vi er på besøk hos Time kyrkjelege fellesråd på Jæren, og som blant annet tar seg av inn- og utmeldinger i de tre kirkene i kommunen.

LES:NLM-generalen melder seg ut av kirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sekretær Siri Vik forteller at flere som vil melde seg ut, henter det enkle skjemaet ut på nette. Andre får det ved å møte på kontoret, der de fyller det ut umiddelbart og signerer.

– Dette er lite skjemavelde og fører ikke til mye arbeid for oss. Når vi får et ferdig utfylt skjema, så registrerer vi dette i den elektroniske kirkeboken, og sender deretter utmeldingsattest til de som melder seg ut, forteller Siri Vik til Dagen.

Så langt i år er det fem personer som har meldt seg ut avDen norske kirke i Time kommune, og det har ikke vært noen innmeldinger. I hele 2015 var det 55 utmeldte og fem som meldt seg inn.

– Hvilke tanker har du om at det nå er planer om at folk i fremtiden kan melde seg ut av kirken digitalt på nettet?

– Jeg har ikke tenkt så mye på dette. Selv er jeg jo glad for alt vi kan gjøre enkelt og greit på nettet. Jeg regner imidlertid med at det blir lettere for folk å melde seg ut digitalt - enn å fylle ut et skjema. Men vi sparer ikke så mye arbeidstid om inn- og utmeldinger blir digitalisert, svarer Siri Vik.

Rotete valg

Kirkevalget i 2015 gjorde det åpenbart for administrasjonen i Den norske kirke at noe måtte gjøres med medlemsregisteret. Et av momentene var muligheten til inn- og utmelding. Over tid har også en rekke enkeltpersoner tatt kontakt medKirkerådet og etterlyst en elektronisk løsning. Nå har Kirkerådet sendt saken om innføring av elektronisk inn- og utmelding på en kjapp høring. Fristen satt til 7. mars er satt for at saken kan komme opp på Kirkemøtet i april.

Blant fordelene ved en slik løsning nevnes det at registreringer vil kunne bli effektuert umiddelbart slik at en unngår saksbehandlingstid, personer vil kunne motta en kvittering eller attest automatisk og man vil redusere manuelt kontorarbeid betydelig både ved Kirkerådet og ved lokale menighetskontorer.

LES OGSÅ:Medlemmer vil ha råd om utmeldelse fra NLMs ledelse

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkerådet ser ikke mange ulemper, men ser faren for flyktige, innfallspregede utmeldinger. «Dette bør imidlertid ikke være til hinder for at de som vil melde seg ut, kan få gjort dette raskt og enkelt», skriver de i høringsbrevet.

Raskt

Seniorrådgiver i Kirkerådet,Anders Backer-Grøndahl Eide, sier at en diskusjon om en selvbetjent elektronisk løsning har pågått en stund. Det er særlig behovet for å gi enkeltmennesker umiddelbar oversikt over hvorvidt de er registrert som medlem som er viktig.

– I dag er det kun ved utsending av valgkort at gis en landsomfattende indikasjon på hvem som er registrert som medlem i registeret. Medlemskapsregistreringer er særlig i fokus ved kirkevalgene, men det bør være mulig å finne ut dette på en enkel måte også mellom valgene, sier han til Dagen.

Eide forklarer at det også har vært et politisk press på å få på plass en løsning, som kan gjøre det enkelt å melde seg ut.

– Vi har hatt erfaringer med at enkelte utmeldinger ikke har kommet frem til riktig sted eller blitt behandlet riktig. Derfor har også vi fra kirkens side vært positive til å få på plass en enklere metode.

Departementet åpnet i sin lovproposisjon om kirken for mulighet til slik selvbetjening. Dermed kan arbeidet begynne med en løsning. Departementet regner med at løsningen er klar innen året.

DEBATT:Utmelding av Den norske kyrkja

Eide peker på de samme fordelene og ulempene som høringsbrevet gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan det være snakk om å innføre et tak på antall ganger man kan melde seg inn og ut?

– Et tak er nok helt uaktuelt. Når det gjelder mulighet for innmelding gjennom en elektronisk selvbetjeningsløsning, gjenstår det noen avklaringer om hvordan dette eventuelt kan gjøres.

På tide

Kristiansand kirkelige fellesråd er en av høringsinstansene. Kirkeverge Hans Erik Ruud ønsker elektronikken velkommen.

– Vi sier ja til dette. Kirken henger etter i teknologien. Folk er på nett, det er det som gjelder, sier han til Dagen. I Kristiansand har menighetene organisert seg i et servicetorg, som tar seg av inn- og utmeldinger. Det er ikke særlig arbeidskrevende, all den tid antallet utmeldinger er marginalt. Siden fellesrådet startet med elektronsk loggføring i 2007 har medlemstallet endret seg med kun 350.

For Ruud er også fleksibiliteten viktig.

– Når vi ser på registrering til dåp, som jo skjer på nettet, ser vi at mange av dem skjer på tider når kontoret er stengt. I helger og på kveldstid.