Etterforskere i området der den 40-årige mannen ble funnet drept på Lindeberg i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ingen pågrepet etter drap på 40-åring i Oslo

Søndag morgen var ingen pågrepet etter drapet på en 40 år gammel mann i Oslo natt til lørdag. Mannen ble på 1990-tallet dømt for tre drapsforsøk.

– Det er ikke noe nytt i den saken, opplyser vaktleder Morten Wik ved Krimvakta i Oslo politidistrikt til NTB.

Den norsk-pakistanske mannen kom til Norge som 11-åring og ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for tre overlagte drapsforsøk. Like etter midnatt lørdag ble han funnet skutt og drept på en parkeringsplass på Lindeberg, like i nærheten av sitt hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet har avhørt en rekke personer i løpet av lørdag, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser, til NTB.

Metlid bekrefter at den gamle voldssaken er en del av etterforskningen, men understreker at dette er bare en av flere spor etterforskerne forfølger.

Ikke tilfeldig

– I hvilken grad tidligere historikk har noe med dette å gjøre, kan vi ikke svare på nå, sier Metlid.

At politiet mener 40-åringen ikke er et tilfeldig offer, skyldes «helheten i saken», forklarer hun.

Da det lysnet lørdag morgen, fant et vitne det som trolig er drapsvåpenet, skriver Aftenposten.

En halvautomatisk pistol, en Intratec Scorpion kaliber 22, med påmontert lyddemper og høykapasitetsmagasin, lå på bakken nær åstedet.

Tre drapsforsøk

Drapsforsøkene mannen ble dømt for, skjedde i løpet av noen timer på ettermiddagen fredag 1. november 1996.

Det hele startet på Tveita ved 16-tiden da en 19 år gammel mann av pakistansk opprinnelse ble skutt i nakken. Han har senere sagt i et intervju at han utdannet seg til lege fordi legene på sykehuset der han ble behandlet gjorde så stort inntrykk på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En drøy time senere, ved 17-tiden, ble nok en mann skutt ved en pizzaforretning på Brynseng. Det 32 år gamle offeret, opprinnelig fra Sri Lanka, ble truffet av et skudd i låret og ett nederst i ryggen. Snaue to timer senere ble en 30 år gammel mann av iransk opprinnelse truffet av tre skudd i Gamlebyen.

Pågrepet samme kveld

Alle tre ble alvorlig, men ikke livstruende skadd. Samtlige fikk imidlertid varige fysiske og psykiske mén etter skuddepisodene, het det i dommen.

Både ofrene og vitner ga politiet en god beskrivelse av gjerningsmannen som like etter klokken 23 samme kveld ble pågrepet ved Bogstad Camping. I bilen han hadde leid, fant politiet pistolen som ble brukt, en Mauser fra annen verdenskrig.

Mannen forklarte under rettssaken i 1997 at han hadde hørt stemmer i hodet som ba ham hevne det han følte hadde vært mobbing og latterliggjøring. Den første skuddofferet var en tidligere skolekamerat, de to siste var tidligere kolleger.

Les også
– Drapsoffer selv dømt for drapsforsøkDrapssaker i Norge i 2015
Les også
Mann funnet drept på parkeringsplass i OsloDrapssaker i Norge i 2015