Krimteknikere på åstedet ved Lindeberg skole, der en mann ble funnet drept. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Drapsoffer selv dømt for drapsforsøk

Mannen i 40-årene som ble skutt og drept på Lindeberg i Oslo, var ikke noe tilfeldig offer, tror politiet. Han skal selv ha blitt dømt for drapsforsøk i 1997.

Ifølge TV 2 ble han dømt til åtte års fengsel. En av politiets teorier skal være at drapet natt til lørdag dreier seg om hevn i en gjengkonflikt fra 1990-tallet.

Et skytevåpen med lyddemper er funnet like i nærheten av åstedet, og politiet setter våpenet i forbindelse med drapet. Politiet bekrefter nå at mannen ble skutt. Våpenet er sikret, og funnstedet sjekkes, tvitrer operasjonssentralen i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke tilfeldig offer

– Politiet har så langt ikke grunn til å tro at mannen er et tilfeldig offer, men så tidlig i en etterforskning holder vi alle muligheter åpne, sier politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser.

Hun opplyser at politiet foreløpig ikke har noen mistenkte i saken. Politiet holder lørdag ettermiddag en presseorientering om saken.

Politiet jobber fortsatt for å komme i kontakt med personer som har vært i området. Blant annet dreier det seg om noen unge gutter som gikk på buss 79 i retning Holmlia fra Lindebergsenteret omtrent klokka 0.07. Guttene er kun vitner i saken, presiserer politiet.

Andre vitner

Etterforskerne ønsker også å snakke med andre vitner som kan ha gjort observasjoner eller har vært i området mellom Lindeberg skole og Lindebergveien ved midnatt og i timene før. I tillegg bes andre som kan vite noe om det som har skjedd, om motivet for drapet eller på gjerningspersonene å ta kontakt.

Kriminalvakta i Oslo politidistrikt bekrefter overfor NTB at mannen høyst sannsynlig ble drept rundt midnatt. Meldingen om drapet kom noen få minutter over klokka tolv, og like før skal mannen ha oppholdt seg et annet sted, ifølge vitner.

Undersøkte flere boliger

Ifølge NRK har etterforskerne dannet seg en oppfatning om hvem som kan stå bak drapet. Etterforskerne skal også ha undersøkt flere boliger natt til lørdag og utover i morgentimene.

Mannen i 40-årene ble funnet på en parkeringsplass ved Lindeberg skole. En person varslet politiet om dette. Den døde hadde omfattende hodeskader, og ved 4-tiden opplyste operasjonsleder André Kråkenes til NTB at saken etterforskes som et drap.

Drapssaker i Norge i 2015

* 18. januar: 85-årige Eilif Edmund Rolv Schjødt blir slått ned i Gate 2 i Narvik sentrum, og dør fem dager senere på sykehus. En mann i 30-årene bosatt i Tysfjord er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Politiet mener dødsfallet henger sammen med voldsepisoden.

* 4. februar: En 41 år gammel mann oppsøker Bergen fengsel og sier til ansatte der at han har drept sin 38-årige kone i huset deres på Follese på Askøy. Politiet finner kvinnen død i huset, og mannen pågripes og siktes for forsettlig drap. Paret, som er norske statsborgere av somalisk opprinnelse, har seks barn sammen. Siktelse er senere skjerpet til overlagt drap.

* 6. februar: En 28 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Kona hans, en kvinne i starten av 30-årene, varslet selv politiet og blir samme dag pågrepet og siktet for forsettlig drap. Paret har bakgrunn fra Kosovo, men norsk statsborgerskap.

* 9. februar: 25-årige Paul Simmons dør på Ullevål sykehus etter at han ifølge VG er blitt forgiftet to dager tidligere. To menn på 32 og 34 år er siktet for forsettlig drap.

* 19. februar: En 22-årig somalisk mann blir tidlig på morgenen funnet død ved Rosenholm stasjon på Holmlia i Oslo. To norske menn på 20 og 23 år pågripes samme dag, siktet for forsettlig drap. Det var de to siktede som ringte og varslet politiet. Ifølge politiet er ikke drapet rasistisk motivert.

* 17. mars: En 72 år gammel kvinne blir funnet skutt i et bolighus på Grålum i Sarpsborg. Den 80-årige ektemannen siktes for forsettlig drap. Det var ektemannen som ringte og varslet politiet.

* 11. april: En mann tidlig i 40-årene blir rett etter midnatt funnet død på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Han har omfattende skader, og politiet mener mannen er blitt drept. Ingen er pågrepet i saken.

Merk: NTBs løpende tall kan avvike noe fra årsstatistikken til Kripos. Dette er fordi enkelte drap ikke vil passe inn i Kripos' definisjon av drap ved årsslutt.

Kripos teller i sin årsstatistikk kun overlagte og forsettlige drap, det vil si drap som omfattes av straffeloven §233. Det betyr at legemsfornærmelse og legemsbeskadigelse med døden til følge (straffeloven §228 og §229) ikke telles med.

I tillegg har denne saken fått mye oppmerksomhet i 2015, men regnes ikke med i NTBs statistikk for i år:

* 25. juni 2014: 61 år gamle Helge Irgens blir funnet død i sin bolig i Sund kommune utenfor Bergen. Obduksjonen viser at han døde av kullosforgiftning og medikamenter. Hans filippinske ektefelle blir avhørt, men ikke siktet. Den 30-årige kvinnen blir imidlertid pågrepet og siktet for overlagt drap idet hun kommer tilbake til Norge 18. februar 2015 etter en ferie.

NTB