Det nærmer seg valg på ny nasjonalforsamling i Myanmar, men det ser ikke ut til å bli noen muslimske kandidater å stemme på. Partier som har muslimer med på listene, risikerer å tape velgere, ifølge eksperter. På bildet er folk samlet for å høre opposisjonsleder Aung San Suu Kyi tale Hopong i delstaten Shan. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters / NTB scanpix

Ingen muslimer på valglistene til Suu Kyis parti

Partiet til Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi har ikke funnet plass til en eneste muslimsk kandidat før valget i november, melder nyhetsbyrået AFP.

Både Nasjonalligaen for demokrati (NLD) og det militærstøttede regjeringspartiet USDP lar seg presse av ytterliggående buddhister, mener observatører.

– Suu Kyi må være redd for munkene. Folk ser på dette som religiøs diskriminering. Mange sier de ikke vil stemme, sier en av NLDs sentrale muslimske politikere til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kilden, som ikke vil navngis, opplyser at ikke en eneste muslim er blant partiets 1.000 kandidater før valget 8. november.

Muslimene i Myanmar utgjør 5 prosent av befolkningen og har tradisjonelt spilt en sentral samfunnsrolle, ikke minst i næringslivet.

LES: Myter om muslimer

Nettpropaganda

Buddhistmunken Wirathu, som i juni 2013 var avbildet på forsiden av nyhetsmagasinet Time med tittelen «The Face of Buddhist Terror», gleder seg over at NLD ikke har funnet plass til noen muslimer ettersom han «ikke vil ha noen utlendinger i nasjonalforsamlingen».

Buddhistlederen, som har 91.000 følgere på Facebook, og som bruker store deler av sin tid til å spre antimuslimsk propaganda, er også en iherdig tilhenger av loven mot interreligiøse ekteskap, som innebærer at buddhistiske kvinner ikke kan gifte seg med en mann med annen religiøs bakgrunn uten at ekteskapet er godkjent av en offentlig kommisjon. Loven ble vedtatt i juli i år, men har ikke NLDs støtte.

Hvis partiet vinner valget og forsøker å fjerne loven, vil det komme til å svi, ifølge Wirathu.

– Enhver regjering som endrer disse lovene, vil komme til å falle, sier han.

LES: Finlands statsminister åpner sitt hjem for flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mistet stemmeretten

Det militærstøttede regjeringspartiet USDP ser også ut til å sky muslimske kandidater. Nylig ble en av partiets parlamentarikere, Shwe Maung, som tilhører den muslimske rohingya-minoriteten, nektet å stille til valg.

Valgkommisjonen ville ikke godta ham etter å ha fastslått at foreldrene hans ikke har statsborgerskap, dette til tross for at faren var politimann og han selv er parlamentariker.

I Shwe Maungs egen valgkrets i delstaten Rakhine er det dessuten knapt en muslimsk velger igjen. Etter at hundretusener rohingyaer i mars ble fratatt sine midlertidige ID-kort og mistet retten til å stemme, har antall registrerte velgere sunket drastisk. Under valget i 2010 utgjorde de 150.000 i Shwe Maungs valgdistrikt Butthidaung. I dag er det kun ti rohingyaer igjen som har lov til å stemme.

Les også
Myter om muslimerFrispark
Les også
Tror muslimer vil stemme grønt
Les også
Der søndagsskole er lederskoleKopterne
Les også
Et stykke kristen historie snart ferdig fortalt
Les også
De kristne i Gaza