KIRKEASYL: Justisminister Anders Anundsen har ikke fått slutt på kirkeasyl.

Ingen kirkeasylanter ble pågrepet i julen

Ingen kirkeasylanter ble pågrepet i julehøgtiden. Men de våget ikke å oppholde seg utendørs siden regjeringen sa nei til juleamnesti i år.

– Det er trist at de ikke kunne gå ut i frisk luft i løpet av julehelgen. Jeg ser ikke hensikten med dette, men justisminister Anundsen skal vel blidgjøre sine velgere, sier Kari Anette Øverli til Dagen.

Hun er med i lederteamet i Pinsekirken Stokmarknes. De har hatt det russiske søskenparet Jelena og Bogdan Gerasimov som kirkeasylanter siden våren 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er også en kvinne og et barn fra Russland som har vært kirkeasylanter i Bergen siden august i år.

Bygda stiller opp

– Søskenparet har sammen med venner feiret høgtiden innendørs med juletre, god mat og masse gaver. Rema 1000 sponset med en tusenlapp i julemat. De har også fått julegaver fra lokale butikker.

Befolkningen i Stokmarknes ser hvilke behov kirkeasylantene har, og de møter masse hjertevarme rundt i bygda. Flere gir også økonomisk støtte til dem, forteller Øverli.

Hun legger til at kirkeasylantenes sak er nå til ny behandling hos myndighetene. Derfor regner hun ikke med at de blir kastet ut av kirken mens denne fortsatt pågår.

Ikke slutt på kirkeasyl

Regjeringen har ikke fått det som de ville med kirkeasyl. Politidirektoratet fikk for over et år siden klar beskjed fra justisminister Anders Anundsen om at ordningen skulle opphøre innen julen i år.

Regjeringen arbeider nå med å revidere retningslinjene for hvordan de skal behandle kirkeasylanter.

– Ifølge dagens regelverk er det kun kirken selv som kan anmode politiet om å hente ut kirkeasylanter. Det ønsker vi å endre på. Denne saken vil neppe bli behandlet før jul, sa statssekretær Jøran Kallmyr til Dagen for to uker siden.

Men det er et overveldende flertall på Stortinget for å beholde ordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ingen garanti om julero for kirkeasylanterKirkeasylanter
Les også
Frykter at politiet skal hente kirkeasylanterKirkeasylanter
Les også
Ikke rom i det norske herberget neste år?