IKKE BJØRGVIN: Åpen Folkekirkes nestleder Marianne H. Brekken, legger vekt på at de lokale lagene avgjør om det skal stilles lister. Organisasjonen stiller ikke lister i Bjørgvin og Stavanger.

Ingen ekstra-lister ved valget i vest

Åpen Folkekirke i Stavanger og Bjørgvin bispedømmer stiller ikke alternative lister ved kirkevalget i september. Dermed blir bispedømmerådets liste den eneste.

– Vi har ikke fått inn noen alternative lister, sa Elizabeth Bovoli ved bispedømmekontoret til Bjørgvin, da Dagen ringer henne torsdag formiddag. Fredag gikk fristen ut for å sende inn alternative lister til kirkevalget. Åpen Folkekirke hadde vært klare på at de ville stille egen liste i Bjørgvin, men det fikk de ikke til. Nestleder Marianne H. Brekken sier valget er bevisst.

LES: Ikke alternative lister i Bjørgvin

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har hele veien vært klar på at det er den lokale arbeidsgruppen som fatter beslutningen. Deres vurdering er at det er dyktig kandidater på nominasjonskomiteens liste som de vil støtte. Det var derfor mest hensiktsmessig å gå for kumulering av tre kandidater.

– Men klarte dere ikke å stille liste i Bjørgvin?

– Vi hadde en mulig liste i Bjørgvin, nominasjonsmøtet diskuterte ulike strategier og ønsket å gå for å anbefale velgerne å kumulere kandidater.

Brekken poengterer at det er første gang Åpen Folkekirke stiller så bredt og mange vurderinger må gjøres for første gang. Hun er godt fornøyd med at de stiller lister i ni av elleve bispedømmer.

– Dette vil bidra til økt demokrati, og mange velgere vil oppleve det lettere å orientere seg i kirkevalget.

Åpen Folkekirke har som sin misjon å få inn flest mulig kandidater som er for kirkelig vigsel av homofile.

Supplere Morland

Dermed stiller heller ikke «den andre siden» alternative lister i Bjørgvin.

Rolf Kjøde, tidligere generalsekretær i Normisjon og nå ansatt ved NLA-Høgskolen, stod i bresjen for «Kirkelisten for Bjørgvin». Listen ligger klar, og Kjøde følger med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg våker over dette helt frem til midnatt natt til lørdag. Lista ligger klar hvis det blir nødvendig, men det er ingenting som tyder på det nå, sier han til Dagen.

Da kirkerådsmedlem og kirkeveteran Egil Morland ble vraket fra bispedømmerådets liste, skapte det mye reaksjoner. Dette var også en av årsakene til at Kjøde og andre startet arbeidet med en egen liste. Siden Åpen Folkekirke hadde vært så tydelige på at de ville stille med sin liste, kunne ikke Morland suppleres inn på bispedømmerådets liste. Nå, når det ikke foreligger alternative lister, kan Morland suppleres.

– Det vil vi gå for, sier Kjøde.

– Hvem stod på deres liste?

– Det var kun folk som allerede var foreslått av menighetsrådet. Vi ville ha navn som allerede var nevnt. Listen har en solid kirkelig plassering og gav en god basis for å kalle den Kirkeliste for Bjørgvin.

50-50

Øivind Benestad er initiativtager til Levende Folkekirke, som støtter kandidater som mener ekteskapet er for mann og kvinne. De har aldri hatt mål om å stille egne lister, men vil anbefale kandidatene på hovedlisten som står på deres linje.

– Vi kommer til å anbefale konkrete navn som folk kan gi dobbeltstemme ved å kumulere. Det finnes kandidater på alle listene som støtter vårt syn, sier han.

I Bjørgvin vil de nå supplere listen med Egil Morland, men det er foreløpig ikke tatt en avgjørelse på om de vil supplere listen i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I enkelte bispedømmer er det ikke alle som sympatiserer med Åpen Folkekirke som har forlatt den opprinnelige listen for å stille på deres liste.

– Det blir spennende å se om Åpen Folkekirke får inn noen av sine folk fra bispedømmets liste, eller om de kun kan regne med folk fra sine nye lister. Det er det ingen som vet

– Du har tidligere sagt at du er optimist. Er du fortsatt det?

– Ja, absolutt. Men alle analyser vi kommer med nå er jo gjetning, for oss alle. Dette er helt nytt. Men jeg mener at dersom man tenker gjennom mulighetene, så tror jeg vi har god sjanse til å beholde flertallet i Kirkemøtet. Det er like sannsynlig som at Åpen Folkekirke erobrer flertallet, sier Benestad.

Høsten

Kirkevalget består av to valg. Det er valg til landets 1250 menighetsråd og valg til landets 11 bispedømmeråd som samlet utgjør Kirkemøtet i Den norske kirke. Til menighetsrådene skal det samlet velges 8500 medlemmer. Over 15000 kandidater stiller til valg. Kirkevalget 2015 holdes samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer 13. og 14. september 2015.

Krav til lister

Alternative lister til kirkevalget må oppfylle en rekke krav:

Må innleverest senest 1. mai og være underskrevet av minst 150 stemmeberettigede fra minst tre ulike sokn.

Listene må oppfylle samme krav til kjønnsbalanse, aldersbalanse og geografisk spredning som nominasjonskomiteens liste.

Listen skal ha minst sju og maks 18 kandidater i prioritert rekkefølge.

Står en kandidat på forskjellige lister, må han eller hun klargjøre hvilken liste han eller hun vil stå på.

Kilde: Den norske kirke

Les også
Ikke alternative lister i Bjørgvin
Les også
Ber om millioner til rekruttering
Les også
Kirkemøtet koster nær tre millioner
Les også
På trygg grunn